Jedite ove namirnice i svi vaši stomačni problemi će biti rešeni

Varenje je složen proces sa mnogo komponenti i digestivni enzimi su među najvažnijim. Digestivni enzimi pomažu razgradnju hrane tako da telo može da koristi hranljive sastojke iz hrane. Da bi osoba bila zdrava, telo treba da proizvede sve digestivne enzime koji su im potrebni. Međutim, starost, način života, ishrana i određeni medicinski poremećaji mogu uticati na proizvodnju enzima.

Ukoliko se ovo dogodi i vama možete povećati enzime unosom namirnica koje ih sadrže.

Kefir

Kefir, napitak sličan jogurtu, može da obezbedi enzime lipaze, proteaze i laktaze. Kefir je najbolji kada je napravljen od kozjeg mleka ili kokosovog mleka. Kefir može pomoći kod intolerancije na laktozu i sadrži zdrave probiotike koji poboljšavaju opšte zdravlje creva i mogu smanjiti nadutost.

Banane

Banane sadrže amilazu i glukozidazu. Ovi enzimi razgrađuju ugljene hidrate kao što su krompir i testenina i razbijaju ih u lako probavljive jednostavne šećere. Banane takođe obezbeđuju dijetalna vlakna koja podržavaju varenje i bakterije u crevima. U jednoj studiji, ljudi koji su jeli dve banane dnevno su imali manje nadutosti od onih koji nisu.

Sirovi med

Sirovi med sadrži širok spektar digestivnih enzima, uključujući dijastazu, amilazu, invertazu i proteazu. Dijastaza pomaže u varenju sroba, amilaza razbija skrob u šećere, invertaza razbija saharozu, a proteaza razgrađuje proteine u amino kiseline.

Kiseli kupus

Kiseli kupus, sirovi, iseckani, fermentisani kupus – jedan je od najzdravijih fermentisanih namirnica bogatih enzimima. Sadrži različite enzime i bakterije mlečne kiseline Lactobacillus plantarum. Ove probiotičke bakterije mogu ublažiti mnoge digestivne tegobe. Imajte na umu da će kuvanje kiselog kupusa smanjiti njegovu delotvornost.

(domacikolaci.net)

Zadnje iz rubrike ZDRAVLJE

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook