Jednostavan trik uz pomoć kojeg možete saznati hoće li vam gume izdržati cijelu zimu

Zima nam je pred vratima, što znači da je došlo vrijeme da svi vozači polako krenu mijenjati ljetne za zimske gume na automobilima.

Ako nemate mnogo vremena za detaljnu posjetu vulkanizeru kako biste provjerili u kakvom su stanju vaše zimske gume, ovi testovi će vam pomoći da utvrdite hoće li gume uspjeti izdržati cijelu zimu.

Brz i lak način da provjerite u kakvom je stanju guma jeste da obratite pažnju na indikatore trošenja šare.

U pitanju su linije napravljene od tvrde gume, koje su bočno poredane unutar šare.

Kad su indikatori debljine 1,6 milimetara, onda je potrebno zamijeniti gumu, jer više ne pruža potrebno prianjanje po snijegu i ledu.

Nivo potrošenosti prije zime

Ako je dubina šare manja od 4,8 milimetara prije početka zime, guma najvjerovatnije neće izdržati cijelu sezonu ili 10.000 kilometara.

Svi koji ipak planiraju da iskoriste ove gume, jer misle da će tako uštedjeti novac, na kraju mogu da prođu mnogo skuplje ako im automobil prokliže.

Ipak, ne traju sve zimske gume podjednako. Gume za snijeg traju duže od onih za led.

Test s novčićem

Ovo je klasičan test/trik koji će vam pokazati hoće li guma izdržati cijelu zimu. Ubacite kovanicu u prorez (šaru) gume.

Optimalno je da guma prekriva ivicu kovanice, ali ako kovanica nimalo ne ulazi u gumu, vrijeme je da počnete razmišljati o zamjeni.

Spriječite prerano trošenje gume

Pravilno napuhane gume smanjit će njihovo trošenje i uštedjeti gorivo.

Provjeravajte pritisak guma jednom sedmično ako prelazite mnogo kilometara ili jednom mjesečno ako automobil koristite samo za gradsku vožnju, pišu Nezavisne.com.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook