Jednostavni trikovi za svršenu ljetnu figuru

Tajna savršene fit figure se krije u jednostavnim trikovima koji su dostupni i moguće ostavrivi svima.

Smijeh

Umjesto napornih trbušnjaka bilo bi idealno kad biste se tokom dana nekoliko minuta smijali od srca, što zapravo znači ‘iz trbuha’, pa da utegnete opuštene abdominalne mišiće. Istraživanja pokazuju da iskren smijeh snižava razinu hormona stresa, kortizola, koji je inače povezan s debljanjem oko struka pa se smijeh smatra oblikom vježbanja. Sljedeći put pokušajte izvoditi trbušnjake u kombinaciji sa smijehom.

Jutarnje istezanje

Kako biste potaknuli metabolizam i polako se razbudili, prije doručka izvedite nekoliko jogističkih vježbi, poput Pozdrava Suncu. Za početak, biće dovoljno ako dan počnete jednostavnom istezanjem. Legnite na leđa skupljenih nogu, ruke raširite u ravnini ramena, dlanove ‘prilijepite’ za pod. Zakrenite kukove i noge ulijevo, glavu nadesno. Zadržite položaj tokom pet dubokih udisaja i izdisaja. Neka izdisaji budu duži od udisaja. Zamijenite strane, glavu okrenite nalijevo, noge i kukove udesno. Izvedite po tri ponavljanja na svakoj strani.

Bezglutenska prehrana

Posljednjih godinu-dvije i u našim je krajevima zavladala pomama za bezglutenskom hranom. Pojednostavljeno rečeno, gluten je (ljepljivi) protein koji pšeničnom tijestu daje elastičnost pa takva prehrana isključuje svu tjesteninu i kolače na bazi pšeničnog, raževog, ječmenog… brašna, ali ne i proizvode na bazi kukuruznog, heljdina i prosenog brašna. Činjenica je da ćete izbacivanjem glutena prestati konzumirati ‘prazne’ ugljikohidrate, poput peciva i pizze. U kombinaciji s redovitim i predanim vježbanjem, taj se tip prehrane pokazao iznimno učinkovitim jer bez ikakvog gladovanja i ugrožavanja zdravlja pospješuje topljenje kilograma.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook