Jednostavno, jeftino, a donosi dug život i zdravlje

Postoji jako puno razloga za hodanje, ali ako vam treba motivacije, bit će dovoljno razmisliti i o pet najvažnijih.

1. Hodanje je jednostavno i jeftino!

Ne treba ni posebna oprema, ni podloga, ni prilika. Ako ste vozač, parkirajte se nešto dalje od posla ili neke obaveze obavite hodajući do odredišta. Pješaci bi dio puta mogli preći i bez gradskog prijevoza. Pauzu na poslu, čak i ako nije duža od 10 minuta, trebali biste iskoristiti hodajući. Zašto? Pogledajte sljedeća četiri razloga.

2. Hodanje je odlično za srce

Ako tokom dana hodate samo 30 minuta, već ste znatno pomogli radu srca. Veliko istraživanje Nurses’ Health Study, pokazalo je da žene koje hodaju žustro – dakle 6,4 km na sat, i tako barem tri sata nedeljno, imaju jednake koristi za srce kao i žene koje naporno vježbaju sat i pol nedeljno. Obje grupe imale su 30 do 40 posto manji rizik od srčanih bolesti nego njihove manje aktivnije vršnjakinje.

3. Hodanje može smanjiti rizik od nekih tumora

Postoje dokazi da hodanje – i druge umjerene aktivnosti – snižavaju rizik od raka. Studija objavljena u stručnom časopisu Epidemiology pokazala je da one žene koje vježbaju nakon menopauze imaju 30 posto manji rizik od razvoja raka dojke. Žene koje su bile aktivne tokom cijelog života imale su 42 posto manji rizik od obolijevanja nego one koje su imale sjedalački stil života. Velika studija provedena u Skandinaviji pokazala je da rekreacijske aktivnosti donose 40 posto manji rizik od raka debelog crijeva.

4. Hodanje jača imunitet

Ako uopće ne vježbate, povećava se rizik od bakterijskih i virusnih infekcija, ali i pretjerana tjelovježba šteti imunitetu. Savršen kompromis je umjerena tjelovježba poput hodanja. Tokom jedne studije 50 osoba je podijeljeno u dvije grupe. U jednoj su hodali brzo 45 minuta na dan, pet dana nedeljno, dok u drugoj grupi uopće nisu vježbali. Oni koji su hodali imali su upola manje prehlada nego oni u kontrolnoj grupi. Oni koji su hodali imali su i bolju krvnu sliku jer su imali više stanica koje ubijaju viruse i bakterije.

5. Hodanje je odlično i za mozak i psihu

Još se raspravlja zašto fizička kondicija ima veze s mentalnom bistrinom. Jasno je ipak da tjelovježba podiže raspoloženje, pa je liječnici preporučuju kod depresivnih stanja. Hodanje je vjerovatno savršena aktivnost za ublažavanje stresa. Studije su pokazale da je umjerena tjelovježba djelotvornija od one većeg intenziteta. I samo jedna dobra šetnja može smanjiti napetost jednako kao i tableta za smirenje, a i djelovanje je duže.

Dakle, oni koji hodaju osjećaju koristi jednako kao i oni koji vježbaju napornije, no imaju manji rizik od ozljeda, a više prilika za uključivanje u ovu savršenu aktivnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.