Jeremić: Posljednji pokušaj da međunarodna zajednica natjera Vučića da potpiše sveobuhvatni sporazum

Međunarodna zajednica je shvatila da nema brzih rešenja za Kosovo, pa će u narednih nekoliko meseci napraviti poslednji pokušaj da natera Vučića da potpiše takozvani sveobuhvatni sporazum – ocenio je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić tokom gostovanja na N1 u emisiju „Tema jutra“. Za predsednika Srbije kaže da mu se „ne može verovati“, kao i da će međunarodna zajednica shvatiti da „ih je lagao“, nakon čega „će ga pustiti niz vodu“.

„Vi očigledno idete prema dogovoru sa Kosovom… vidi se iz izjava vašeg predsednika“

Govoreći o sednicama Saveta bezbednosti UN-a, i izveštajima UNMIK-a koji su se razmatrali još od 1999. četiri puta godišnje, a povodom odluke usvojene na nedavnoj sednici da se izveštaji prorede na tri puta godišnje, Jeremić iznosi zaključak na pitanje zašto su se sa tom odlukom i Rusija i Kina složile, a kako je rekao „imali su šansu da to zaustave“.

„Ljudi na marginama tog velikog skupa odgovorili su… vi očigledno idete prema dogovoru sa kosovskim Albancima, koji će podrazumevati kosovsku stolicu u Ujedinjenim nacijama i polako Rusija i Kina uzimaju korake u nazad. Što bi one trčale, što bi one bile u frontu odnosa sa zapadnim silama, koje se zalažu za kosovsku nezavisnost kada je više nego očigledno, vidi se iz novina, vidi se iz izjava vašeg predsednika, da vi idete u jednom drugom pravcu.“

„Ne veruju da će da uradi ono što je rekao“

Jeremić je ocenio da predsednika Srbije međunarodna zajednica, bez izuzetka, osim predsednika Turske, mađarskog premijera Vitkora Orbana, premijera Albanije Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija, doživljava „onakvim kakav jeste, a to je „primitivni klovn kome se ne može verovati“.

Ocenjuje i da međunarodna zajednica zbog toga i pravi „spoljni pritisak“ jer ne „ne veruju da će da uradi ono što je rekao“.

Jeremić je rekao da je međunarodna zajednica shvatila da po svoj prilici nema brzih rešenja za Kosovo i Metohiju, ali da će u narednih nekoliko meseci napraviti poslednji pokušaj da „natera Vučića“ da potpiše takozvani sveobuhvatni sporazum.

„Ne verujem da će se to dogoditi. Tada će shvatiti da ih je Vučić lagao i da sa takvim ljudima nema dogovora, nakon čega će ga pustiti niz vodu, čak i u tom smislu za kojim im je trebao,“ rekao je Jeremić.

Sa druge strane, poručuje da je Savez za Srbiju spreman da se angažuje u dijalogu.

„Đilas i ja smo u Briselu jasno rekli da nismo spremni da potpišemo akt koji bi Kosovu i Metohiji omogućio članstvo u UN, ali da smo spremni da se angažujemo u dijalogu sa Prištinom i međunarodnom zajednicom da bi se postigli dogovori i rešenja za normalizaciju životnih prilika, koje danas ne postoje,“ rekao je Jeremić.

Fingirani pregovori – propaganda tenzija i mržnje

Ocenjuje da je atmosfera u kojoj se „fingiraju pregovori“ između Beograda i Prištine takva da se zapravo „propagira tenzija i mržnja“.

„Dok se propagira tenzija i mržnja ne može doći do implementacije bilo čega dogovorenog. Mi želim da nalažemo konkretna rešenja, mi želimo da implementiramo konkretna rešenja, ali istina je da ne vidimo konačno rešenje da podrazumeva Kosovo kao člana UN-a.“

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana