Jeste li primijetili da vam se odjednom SUHA USTA? Važan simptom koji se nikada ne smije zanemariti!

Važan simptom koji nikada ne smijete zanemariti…

 
 

Suha usta uobičajena su pojava, ali ne mora biti sasvim bezopasna. To može biti jedan od simptoma dijabetesa ili problema sa zglobovima.

 

Suha usta su normalna ako ste dehidrirani ili nervozni. No, trajna suha usta, ili medicinski izraz kserostomija, može ukazivati ​​na zdravstveni problem i pogađa gotovo svaku petu osobu.

 

Evo nekih od najčešćih uzroka suhih usta:
Zbog hormona

Jedan od uobičajenih okidača je menopauza, jer hormonska neravnoteža uzrokuje isušivanje svih sluznica u tijelu.

Kada je problem u nosu

Konstantno disanje na usta može biti posljedica začepljenosti nosa zbog prehlade i alergije na pelud. No, može biti uzrokovan i suženim ili začepljenim nosnim prolazima, nepravilnim zagrizom (zbog kojeg usne nisu zatvorene noću i dišu na usta) ili nenormalno velikim krajnicima.

Dekongestivni lijekovi

Djeluju na principu sužavanja krvnih žila u području sluznice, čime smanjuju upalu i olakšavaju disanje. Neizravna posljedica toga je da u nosnu šupljinu ulazi manje tekućine, što znači da je nos “isušen”. Ako se koriste kratkotrajno, mogu donijeti olakšanje, ali dugotrajna uporaba može izazvati suhoću nosa i usta.

Vodica za ispiranje usta

Vodice za ispiranje usta koje sadrže alkohol ubijaju bakterije u ustima, ali mogu izazvati i suhoću jer alkohol iritira i isušuje sluznicu. Slina štiti od karijesa i bolesti desni, pa suha usta povećavaju rizik od oba problema. Stoga birajte sredstva za ispiranje koja ne sadrže alkohol.

Žgaravica

Suha usta jedna su od uobičajenih nuspojava gastroezofagealnog refluksa ili žgaravice. Kada želučana kiselina putuje iz jednjaka u grlo, može izazvati iritaciju i upalu koja isušuje grlo i usta.

Previše kave

Pretjerani unos napitaka s kofeinom može dovesti do dehidracije. Kofein je blagi diuretik i potiče češće mokrenje, a tanini, prirodno prisutni u kavi i nekim vrstama čajeva, uzrokuju suha usta.

Dijabetes

Trajno povišene razine šećera u krvi zbog neliječenog dijabetesa mogu uzrokovati suha usta. Kada se poveća koncentracija glukoze u krvi, bubrezi gube sposobnost reapsorpcije tekućine i izlučivanja u obliku mokraće, što dovodi do dehidracije organizma. Međutim, lijekovi za dijabetes također mogu uzrokovati suha usta.

Problemi sa zglobovima

Bolesti poput reumatoidnog artritisa, lupusa ili vaskulitisa mogu uzrokovati sekundarni Sjögrenov sindrom, bolest u kojoj imunološki sustav napada suzne i žlijezde slinovnice, uzrokujući suhe oči i usta.

Udarac u glavu

Dva od tri para žlijezda slinovnica stimuliraju facijalni živci koji prolaze kroz sljepoočne kosti na stranama lubanje. Udarac u ove kosti (prilikom prometne nesreće ili pada s bicikla) ​​može oštetiti facijalni živac i uzrokovati suha usta.

Riječ je o tabletama

Kserostomija (suha usta) nuspojava je više od 400 različitih lijekova, bezreceptnih i onih koji se izdaju na recept, a uzrokuju je i kemoterapija i zračenje.

Podijelite ovu objavu sa svojim prijateljima!

PREUZETO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.