Jezero na kojem godišnje strada 5.000 ljudi

Jezero Viktorija koje se prostire na površini od 70.000 kvadratnih kilometara između Ugande, Tanzanije i Kenije, predstavlja drugi najveći izvor svježe vode na svijetu i najveće je svoje vrste u Africi, ali prema lokalnim zvaničnicima, skoro 5.000 ljudi svake godine na njemu pogine.

Veliki broj poginulih žrtava od jezera čini “najopasniju vodenu površinu po kvadratnom kilometru”.

– Veoma je opasno. Nalazite se na površini, a ne znate dubinu mjesta iznad kojeg ste. Čak i ako znate da plivate, to vam ne može mnogo pomoći – govori Sem Kabonga (Sam), ribar iz Bugale.

Dodaje da ne može svaki ribar sebi priuštiti pojas ili jaknu za spasavanje. U isto vrijeme, njihovi mali i često dotrajali čamci lako mogu nestati u vrtložnim talasima koji se formiraju na jezeru zbog njegove čudne mikroklime.

– Ima slučajeva da, kada krenete na jezero, vrijeme bude tiho i mirno, a kada stignete na sredinu jezera, odjednom počne vjetar, kiša, oblaci se navuku… – govori Kabonga.

Meteorolog iz Ugande Kalid Muvembe objašnjava razloge zbog kojih je ovo jezero toliko opasno.

– Zbog toga što je jezero uglavnom toplo i ima dosta vlage, proizvodi se velika konvektivna potencijalna energija, koja stvara oblačnost, a koja, opet, dovodi do olujnih grmljavina koje ponekada mogu biti veoma opasne – kaže Muvembe.

Radi zaštite ljudi, počela je probna akcija u kojoj se lokalnom stanovništvu svakodnevno na mobilne telefone šalju poruke sa podacima o vremenskim uslovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.