JOŠ UVIJEK NIJE KASNO ZA SADNJU: Lista povrća koje možete još uvijek posaditi i da rodi u toku ljeta

Uvriježeno je pogrešno mišljenje da se većina povrća u vrtu obavezno mora saditi u proljeće. Za mnoge sorte povrća morat ćete posijati sjeme ili posaditi sadnice nedugo nakon posljednjeg mraza, ali odstupanje od uobičajenih vremenskih okvira neće nužno otežati ili prekinuti njihov uzgoj.

Laknut će vam kad saznate da imate još dovoljno vremena. Ovisno o tome u kojem dijelu zemlje živite, postoji niz usjeva među kojima možete birati. Evo popisa povrća koje možete posaditi u junu, zajedno s nekoliko korisnih savjeta za početak.

 

1. Rotkvice

Juni je zapravo odlično vrijeme za sadnju ljetnih sorti rotkvica koje brzo sazrijevaju u zemlju. To je zato što kada vrućina dosegne vrhunac, okus ovog povrća može postati previše oštar.

Savjet: Bez obzira na godišnje doba, rotkvice uspijevaju u vlažnom, dobro dreniranom tlu pa vodite računa o tome.

 

2. Krompir

Ovo je povrće za koje mnogi ljudi misle da ga morate posaditi u rano proljeće da biste dobili urod. Nije potrebno. Krompir ima prosječno vrijeme zrelosti od 75 do 95 dana.

Savjet: Klonite se sorti krompira koji duže sazrijevaju.

3. Grašak

Grašak se obično uzgaja u rano proljeće i poznat je kao usjev za hladno vrijeme, ali ako ste na pravom mjestu i odaberete sortu koja je otporna na toplinu, možete ga dodati u svoj vrt. Većini treba oko 60 do 70 dana da sazrije.

Savjet: Vodite računa o plijesni oko sredine jula. Možete ga tretirati otopinom od 40 posto mlijeka i 60 posto vode. Postoji uobičajena zabluda da grašak ne uspijeva dobro po vrućem vremenu, ali to zapravo ima više veze s lošim navodnjavanjem. Dobro ih zalijevajte na vrućini i ne biste trebali imati problema.

4. Blitva

Blitva je još jedna svestrana kultura jer je otporna na vrućinu. Drugim riječima, idealan je izbor ako želite alternativu zelenoj salati, špinatu ili kelju.

Savjet: Postoje neke vrste blitve koje su otpornije na toplinu od drugih. Bright Lights, Fordhook Giant ili Green Lucullus dobre su opcije.

5. Paradajz

Neki vrtlari mogu tvrditi da bi vaš paradajz već trebao biti u zemlji u ovo doba godine. Ali ako ste veliki obožavatelj paradajza i želite ih uključiti u ponudu svog ljetnog vrta, svejedno možete uspjeti odabirom pravih sorti ili korištenjem sadnica umjesto sjemena.

Savjet: Posadite paradajz s manjim plodovima ili rano sazrijevajuće sorte. Early Girl, Fourth of July, Juliet, Sungold ili Sun Sugars izvrsne su opcije, piše Jutarnji List.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.