Kad koristiti, a kad nikako ne koristiti koru limuna

Međutim sve te koristi poništit će komercijalne metode uzgoja koje koriste pesticide, fungicide i vosak. Od ovakvo uzgojenog limuna ne samo da ne trebate koristiti koru, već treba izbjegavati čak i sok. 

Limunova kora je jestiva i sasvim sigurna, ali samo u slučaju da je riječ o organski uzgojenom voću bez upotrebe pesticida i fungicida. Isto pravilo vrijedi i za ostale agrume poput limete, narandže, mandarine ili grejpa. Budući da se u mnogim našim krajevima može uzgojiti limun u vrtu, a u hladnijima on uspijeva u zatvorenom ili na balkonu, svako kućanstvo može si priuštiti organski uzgojen limun. 

Osim pesticida na koru raznog voća proizvođači stavljaju fungicide i vosak zbog kojeg plodovi ne trunu pod uticajem bakterija te se sjaje i tako brže prodaju. Samo pranje vodom neće skinuti hemikalije, a kamoli pesticide koji su se nataložili u voću. 

Iako se guljenjem gube minerali i vitamini, koru voća koje nije uzgojeno po principima organskog ekološkog uzgoja ne treba koristiti. 

Koristite koru organski uzgojenog limuna

Kora limuna ima privlačnu aromu i sadrži spektar vitamina, minerala i vlakana (stvari poput kalcija, kalija i vitamina C). Istina, previše kore će dati gorak okus hrani pogotovo ako koristite dosta bijele kožice. 

Limunova kora ima širok spektar koristi, od miješanja u maslac, uz jela s ribom, u smjesi za kolače i tortu ili za cijelu hrpu slanih jela. 

Zanimljivo da se u organskom vrtlarstvu kora limuna koristi kao prirodni pesticid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.