Kada “pauk” odnese auto!

U ovim modernim vremenima auto nije više luksuz već potreba. No ako pričamo o regionu Prizrena ispada da je najveći problem kako parkirati auto. Ako u ranim jutarnjim časovima ne nađete parking ili mjesto za dozvoljeno parkiranje onda se nalazite u velikom problemu. Jer ako ne nađete parking a ostavite auto na neko neprilagođeno mjesto nakon određenog vremena dolazi specijalno auto, tj. ,,pauk”koji će vam oduzeti auto I odnijeti na parking – plac te ga možete uzeti tek kad naplatite određenu kaznu…
Postoje određeni policijski propisi ili pravilnici upravo o važnosti pravilnog parkiranja automobila što je jedan od prioriteta kada se polaže vozački ispit.

Pravilnik djetaljno propisuje i uslove za odnošenje vozila paukom, odnosno postavljanje “lisica” na točkove, kao i faze postupka, koje utiču i na cijenu koju ce nesavjesni vozač platiti.

Uklanjanje ili blokiranje vozila se vrši na osnovu naloga koji izdaje policajac koji zatekne nepropisano parkirano, odnosno zaustavljeno vozilo.

Postupak uklanjanja vozila smatra se započetim kada specijalno vozilo
stigne na mjesto rada ili kada su započete pripreme za uklanjanje ili kada je dobijen nalog za premeštanje.

Uklanjanje se smatra završenim u trenutku odmicanja najmanje jednog para točkova vozila od podloge, nakon čega nije moguće prekinuti uklanjanje vozila po izdatom nalogu.

Uklanjanje, odnosno blokiranje vozila, biće prekinuto ako se vozač pojavi na licu mesta i prihvati da sam ukloni vozilo, propisano je Pravilnikom.

Vozilo se može premjestiti i kada vozilo nije nepropisno zaustavljeno ili parkirano, ako je to neophodno zbog održavanja javnih manifestacija poput sportskih manifestacija, obezbjeđenja trase kretanja diplomatskih predstavnika ili visokih zvaničnika stranih država, radova na putu, elementarnih nepogoda. U tom slučaju troškove premještanja plaća organizator manifestacije.

pauk

Pravilnikom je riješen i problem koji su imali taksisti zbog striktne primjene zabrane zaustavljanja i parkiranja.

Sada se dozvoljava da “vozilo koje se neposredno koristi za zadovoljenje javnih potreba građana” može da ostane nepropisno zaustavljeno ili parkirano dok primi putnike ili oni izađu najduže 15 minuta.

Recimo da su ovo od nekih osnovnih pravila o ponašanju prilikom saobraćaja I neki pravilnici o parkiranju automobila, no poenta priče je da svi mi ,prije svega, učesnici u saobraćaju, bilo vozači ili pješaci , budemo maksimalno oprezni , poštujemo saobraćajne znake, smanjimo brzinu auta kada je to potrebno, poštujemo učenike I starije osobe kada prelaze ulicu I nađemo parking – prostor za svoje ljubimce, automobile.

Što se tiče ovog velikog problema u urbanim sredinama potrebno je , prije svega, izgraditi velike I modern parking – prostore kao u modernim državama I naročito treba da Pauk – služba (da je tako nazovemo) bude aktivnija jer će se njihovom aktivnošcu stati na put ovoj pojavi koja u mnogim gradovima kvari cjelokupnu sliku grada. Jer svi smo mi svjedoci da mnoge pješačke zone u gradu, a naročito one u centru grada su postale mjesta za neodgovorne vozače koji brzo voze ili bilo gdje parkiraju svoja auta!

A Prizren kao grad – muzej zaslužuje više čistih I ljepših ulica nego auta koja uzrokuju ne samo saobracajne prekršaje već I zagađuju vazduh pa se ovdašnja populacija žali na porast plućnih bolesti. No to je već neka druga priča…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.