Kako žive Bošnjaci u Finskoj

Dopisnik “Dnevnog avaza”, protekli vikend se družio sa svojim zemljacima, a povod je bila promocija zbirke hudbi ” O začudnosti govora”, koju je u izdanju Bookline iz Sarajeva priredio Asmir ef. Salihović, imam džemata u Podlugovima.

Ovaj događaj bio je izuzetno posjećen, a prisutni su gostu iz BiH i glavnom imamu iz Švedske Idrizu ef. Karamanu, postavljali brojna pitanja vezana za probleme vjernika, kao i za situaciju u BiH. Naši domaćini su nam ispričali i to da su se Bošnjaci na ovom području uglavnom koncentrirali u tri grada, Turku, Tampere i Helsinkiju te da su u toku akcije za kupovinu prostorija, kako bi obezbjedili uslove za češće susrete i kulturne manifestacije.

U tom smislu valja napomenuti da u gradu Turku već postoji Bosanski kulturni centar, koji sa džematom u ovom gradu ima dobru saradnju, pa su i ove tribine zajednički organizirali. Džemat je nedavno dobio i stalnog imama Mahira ef. Ćosića, što je prema kazivanjima domaćina imalo pozitivan efekat.

Sve se to radi kako bi Bošnjaci održavali međusobno dobre veze, ali i kontakte sa svojim narodom u BiH. Oni neće nikada zaboraviti kakve su golgote preživjeli tokom agresije.  

I u dalekoj Finskoj, rane su još svježe. Naime, sudbina je htjela da baš u gradu Turku, ali iza visokih zatvorskih zidina, boravi osuđeni ratni zločinac Momir Nikolić, ispred čije kame i puške su izbjegli Bošnjaci koji žive ovdje, a koji je u Hagu osuđen na dvadeset godina robije.

No, Finska je zemlja, koja obiluje brojnim zanimljivostima. Dovoljno je spomenuti da većina Finaca pije destiliranu vodu iz mutne rijeke Aura, koja protiče kroz Turku, a flaširanu vodu izvoze čak do Saudijske Arabije. Neko od domaćina je samouvjereno ustvrdio da će se ta voda uskoro piti i u BiH zahvaljujući nesposobnosti ovdašnjih političara.

Iskoristili smo priliku i u jednoj od pauza posjetili ostrvo na kojem “žive” poznati likovi iz crtanog filma Mumijevi. Ostrvce je povezano sa kopnom dugačkim mostom za pješake, a veliki broj turista za obilazak ostrva plaćaju, za naše prilike enormno veliku cijenu ulaznica, od 27 eura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.