Kako izbaciti lošu hranu iz ishrane

Malo po malo se ”navlačite” na tu vrstu hrane i ona postaje vaša svakodnevnica, loša navika.

Ako ste od onih koji bi želeli da to malo promene u korist zdravlja i zdravije ishrane onda je ovo text za vas.

Bez obzira da li ste na poslu, u školi ili na fakultetu, uvek možete sebi spremiti i zapakovati neki zdrav obrok ili sendvič koji ćete jeste kao užinu u pauzi. Tako ne samo što ćete uštedeti, već ćete sami sebi određivati unos kalorija i masti. Potrudite se da vaš sendvič bude bogat povrćem i sa malom količinom masti.

Takođe, možete poneti i neko voće poput banane, jabuke ili pomorandže. Svakako je dosta zdravije od pljeskavice iz fast food-a, a takođe će vas i dovoljno zasititi i odvrtiti od namjere da posegnete za kupovinom nezdrave hrane.

Ako ste baš primorani da kupujete brzu i nezdravu hranu, a ne da je spremate ili nosite od kuće, gledajte da to bude svedeno na minimum. Npr ako kupite čips, nemojte pojesti cijelu kesicu, već se ograničite na neku mjeru koja neće previše štetiti vašem zdravlju.

Uvijek vodite računa šta jedete i u kojoj količini. Svakako nije isto ako npr pojedete 5 nečega nezdravog ili samo 2 toga.

Vodite računa o tome. Isto tako, možete napraviti plan da ćete se ”počastiti” nekim slatkišem ili brzom hranom samo određenim danima. To će vam biti nagrada za pridržavanje zdravom načinu ishrane tokom nedelje.

Proverite vaš frižider. Pogledajte da li u njemu ima neke loše i nezdrave hrane. Ako ima, nastojte da se riješite tih namirnica. Mnogo ćete se lakše pridržavati plana, ako nemate oko sebe onu hranu koja će vas u tome sabotirati. Umjesto njih, ubacite neki jogurt, mlijeko, povrće, voće, sve ono što je zdravo.

Pokušajte stvoriti naviku kada šta jedete i pridržavajte se toga. Tako će se vaš organizam mnogo lakše naviknuti novi režim ishrane i stvorićete neku vrstu rutine.

Trudite se da vaš način ishrane mijenjate postepeno, jer ćete u suprotnom osećati veliku prazninu kao da ste za nešto krupno uskraćeni. Zato postepeno, jedno po jedno mijenjajte za onu zdraviju opciju.

Za početak mogli bi da počnete lagano, i par nekih nekvalitetnih voćnih sokova probajte zameniti sa mineralnom vodom prepunom minerala…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.