Kako olakšati registraciju automobila unutar EU-a?

Bilo da je riječ o kupnji rabljenog automobila, vikendice ili ako je riječ o radnom mjestu u nekoj drugoj zemlji članici EU-a – problemi za europske građane uvijek su isti, a oni se posebno iskazuju kada građani i kompanije imaju probleme oko prijave i registracije svojih automobila. Tome Evropska komisija sa čitavim nizom prijedloga želi stati na kraj.

Oni koji su već prošli ova iskustva, znaju kako u svakoj zemlji prijete druga pravila. Već na samom početku, postavlja se pitanje, u kojem roku se mora prijaviti preseljenje i zatražiti nova registracija automobila. Prema novim europskim pravilima posljednji rok je šest mjeseci nakon preseljenja u novu zemlju. Za osobe koje u inozemstvu borave samo četiri mjeseca prijave neće biti potrebne, no ako to netko ipak želi, EU ohrabruje urede za prijavu i registraciju vozila da međusobno izmijene podatke vlasnika i tako olakšaju papirologiju.

Pravilo od šest mjeseci za sve članice EU-a

Pravilo od šest mjeseci kao razdoblje u kojem ne treba mijenjati registraciju vrijedi i za osobe koje do pola godine provode godišnji odmor u drugoj zemlji članici. U nekim članicama već postoji pravilo od šest mjeseci, u drugim članicama ono je znatno manje.

S pravom se nameće pitanje, zašto ne postoji jedna važeća registracija za sva vozila unutar Europske unije. Prijedlog Europske komisije je zapravo potaknuti članice da provjere svoja postojeća pravila koja se razlikuju unutar Europske unije.

Ušteda od 1,5 milijarda eura

Europska komisija novim prijedlogom namjerava uštedjeti 1,5 milijarda eura, a ušteda bi se odnosila na dosadašnje prijave i registracije vozila u inozemstvu kako za poduzeća tako i za privatne osobe i potrošače. Povjerenik za industriju Antonio Tajani naglasio je da će ovaj prijedlog ukloniti mnoge formalnosti i dugotrajne postupke registracije automobila.

Pozadina Komisijina prijedloga je slijedeća: Svako vozilo mora biti prijavljeno i registrirano, i to u onoj zemlji u kojoj je registriran i njegov vlasnik, neovisno, radi li se o privatnoj osobi ili poduzeću. Za putnike čije je vozilo prijavljeno na ime poslodavca u nekoj drugoj zemlji članici Evropske unije, novi prijedlog znači da se ukida prijava vozila na mjestu stanovanja.

Korist i za preduzeća koja iznajmljuju vozila

Novi prijedlog Komisije od koristi će biti i za iznajmljivače vozila koji će u razdoblju godišnjih odmora moći koristiti svoja vozila u svim članicama Evropske unije, a time će pojeftiniti i putovanja iznajmljenim vozilom iz jedne zemlje Unije u drugu, jer će kompanija isto vozilo moći iznajmiti u drugoj zemlji od one u kojem je vozilo registrirano. Pravila za registriranje vozila vrijedila bi ne samo za osobna vozila, već i za teretna i transportna vozila kao i za autobuse.

Komisijin prijedlog sada moraju prihvatiti i potvrditi Evropski parlament i zemlje članice Unije. Prijedlog članice moraju prihvatiti jednoglasno, budući jer je između ostalog i riječ o poreznim prihodima, a oko tih pitanja unutar EU-a potrebna je uvijek jednoglasna odluka. Ukoliko bi prijedlog Komisiji stupio na snagu, zemlje članice imaju godinu dana vremena za implementaciju. To se razdoblje mora iskoristiti za pripremu sustava razmjene podataka i opremu s najnovijim softwarskim programima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.