KAKO posaditi crveni luk da biste imali dobar prinos?

Za proizvodnju crvenog luka površina treba biti osunčana, a zemlja drenirana. Međuredni razmak se kreće od 15 do 25 cm, dok je u redu oko 8 cm.

 
 

Pred nama je sadnja crvenog luka, najčešće vrste iz porodice lukova koju uzgajamo u vrtovima. Obavlja se kada nastanu povoljni vremenski uslovi. Odgovara mu nešto toplije zemljište nego češnjaku.

 

Kako ga posaditi?

Dobri predusjevi su: grašak, grah, kupus, tikvice i druge povrtarske vrste. Često se sadi u združenom usjevu s mrkvom koja svojim mirisom tjera lukovu muvu.

 
Lukova muva
Lukova muva

Sorte mogu imati različit vegetacijski period od 90 do 180 dana. Minimalna temperatura za klijanje i nicanje je 3ºC, dok se optimalna kreće od 12 do 25ºC. Površina treba biti osunčana, a zemlja drenirana. Međuredni razmak se kreće od 15 do 25 cm, dok je u redu oko 8 cm. Obratite pažnju na sadni materijal Odaberite odgovarajuće sorte koje želite uzgajati. Rana kupovina će vam dati veći izbor, a često se događa da za krajnje termine sadnje lukovica nema u ponudi. Prilikom kupovine dobro ih pregledajte. Trebaju biti odjevene u listove omotače koji su sjajni i suvi.

Ne smiju biti mokre ili da na njima uočite promjene boje nastale zbog djelovanja vlage. Mekani, vlažni, truli komadi u pakiranju znak su da ga ne kupujete. Ne smiju biti ni smrežurane sa zelenim listovima. To je siguran znak da su hranjive materije usmjerene na razvoj listova, korijen je slab. Kada ih koristimo za sjetvu glavice će ostati male. Kada nemaju listove omotače, odnosno kada su gole, podložne su brzom isušivanju, truljenju i napadu štetnika.

Korijen treba biti očuvan, a dno luka cijelo. Idealni uslovi za čuvanje je temperatura od 10 do 15°C i vlažnost zraka od 70 do 75 posto. Sitne lukovice, promjera manjeg od 1,5 cm se ne preporučuju. One imaju manji potencijal, sadrže manje hranjivih materija. Odlikuju se sporijim rastom, a daju sitnije glavice. Idealna veličina je promjera 2 cm. One najmanje idu u sjeme, što nije slučaj s krupnim komadima oko 2,5 cm i većim. Najkrupnije će dati više listova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.