Kako se boriti protiv alergija?

Alergija (koža)

Kopriva: Vrhom punu čajnu žličicu koprive po šalici opariti vrućom vodom, ostaviti pola minute da odstoji, procijediti i u gutljajima piti do četiri šalice čaja dnevno.

Sljez, pranje: Kožne alergije liječimo pranjima sljezom. Dvije vrhom pune čajne žličice sljeza omekšavamo dvanaest sati u pola litre hladne vode. Hladna iscrpina se zatim zagrije i procijedi. Zahvaćeni dio kože više puta dnevno peremo sljezovim sokom.

Peludna hunjavica

Uzrok te alergijske upale nosne sluznice koja se pojavljuje tijekom cijele godine nije sijeno, već pelud. Kratko nakon udisanja peludi dolazi na sluznici nosa, očiju, nepca i ždrijela do jakoga svrbeža, oteklina i izlučivanja. Snažnim kihanjem izlučuje se vodenasto bistra nos na sluz. Mogu se pojaviti i napadaji astme, osip i visoka temperatura. Tko može pobjeći od cvjetanja trava u visoko gorje, neka to učini. Inače pomaže boravak u zatvorenim, hladnim prostorijama.

Kopriva: Vrhom punu čajnu žličicu koprive po šalici opariti vrelom vodom, pustiti da odstoji pola minute, procijediti i popiti do četiri šalice dnevno.

Mala švedska grenčica: S čajem od koprive razrijede se dnevno tri čajne žličice male švedske grenčice, i u gutljajima se piju prije i poslije obroka.

Astma

Tipična astma u napadajima većinom je uvjetovana alergijom dišnih putova. Nasljedni čimbenici, konstitucija, duševni sukobi i zaraze igraju kod astme isto tako određenu ulogu. Cilj svakoga liječenja može biti samo uklanjanje provocirajućih čimbenika. Njih valja prije svega tražiti u prehrani, na poslu, u stanu i društvenoj okolini. Preporučljivo je promijeniti prehranu na vegetarijansku s puno nekuhane biljne hrane. Ozdravljenju znatno pridonose vježbe disanja, oprezno ojačavanje tijela i klimatsko liječenje. Tko je u stresu pronašao čimbenik koji pojačava njegove boli trebao bi težiti duševnom smirenju. Tu može pomoći i autogeni trening.

Neven, mast: U tavi se zagrije 250 g čiste svinjske masti i uspe se puna šaka nevena (listovi, cvjetovi i stabljike) u vruću mast. Pusti se da se sve zapjeni, snažno se promiješa te se tava makne s peći. Poklopiti i ostaviti da se ohladi preko noći. Sljedećega dana tavu još jednom lagano ugrijati, njezin sadržaj protisnuti kroz čisto laneno platno, listovi, cvjetovi i stabljike se iscijede, a na taj način dobivena mast se puni u staklenke koje se zatvaraju.

Preslica, oblog: Preko noći staviti na pluća oblog od parene preslice. Postupno će prestati zastrašujuće otežano disanje. Punu šaku preslice stavimo u sito obješeno iznad lonca s ključalom vodom. Preslica postaje vruća uslijed vodene pare koja uzlazi. Sadržaj sita istrese se na čistu lanenu krpu i položi na bolesno mjesto. S toplom krpom učvršćujemo oblog.

Mala švedska grenčica: Astma se mnogo puta da svesti na probleme s jetrom. Organ natekne, pritišće druge organe i vodi do astmatičnih poteškoća. Na jetru se zbog toga stavlja oblog od švedske grenčice. Koža se prvo premaze mašću od nevena, kako joj alkohol švedske grenčice ne bi oduzeo masnoću. Zatim se po primjerenom velikom komadu vate pokapa mala švedska grenčica te se kao toplinska zaštita stavi suhi red vate i preko toga plastična folija. S toplom krpom učvršćuje se oblog. Ovisno o izdržljivosti bolesnika ostaviti da oblog djeluje oko četiri sata ili cijelu noć.

Miješani čaj: Pomiješaju se jednake količine majčine dušice i uskolisna trpuca. Vrhom punu čajnu žličicu te biljne mješavine za svaku šalicu opariti s vrućom vodom, ostaviti da odstoji pola minute i u gutljajima popiti dvije do četiri šalice raspoređene tijekom dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.