Katedra slobodnog uma: Integracija Bošnjačke zajednice u Kosovsko društvo

Postojeća situacija u bošnjačkoj zajednici je takva da ne postoji drugi sud ni ocjena o napretku zajednice i ispravnosti vođene politike osim “domaćih” stavova.

Prisutna je intelektualna zatvorenost i ograničenost Bošnjačke zajednice u odnosu na druge zajednice.
Glavno obilježje ograničenosti jeste da se ne može pojmiti ništa izvan svojih ograda, te da sve što nije pojmljivo je i neprihvatljivo ili prijetnja.

Projektom “Iz drugog ugla” u realizaciji NVO “Katedra Slobodnog Uma” su istraženi stavovi i mišljenja Albnske zajednice o položaju bošnjačke zajednice na Kosovu, međusobni odnos ove dvije zajednice, kao i mišljenja i stavovi albanskih intelektualaca. Cilj projekta je otvaranje Zajednice, izbjegavanje intelektualne samoizolacije Bošnjačke zajednice.

Dobijanje mišljenja šire Albanske javnosti će omogućiti bolje sagledavanje pozicije Bošnjačke zajednice okviru kosovskog društva. Samim tim i veću i bolju mogućnost za donošenje boljih i pravilnijih odluka za Zajednicu od strane njene elite.
Projektat obuhvata istraživanje javnog mnjenja Albanske zajednice i razgovori sa albanskim intelektualcima o njihovom pogledu na položaj Bošnjačke zajednice i međusobnim odnosima dviju zajednica.

Projekat je podržan od strane Kosovske Fondaciuje za Otvoreno Društvo Soros a realizovan je u vremenu decembar – mart 2012/2013.godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.