Kineski milijarder jeo mačije meso pa umro

Long (49) je umro 23. decembra u južnoj kineskoj provinciji Gvandong pošto je pojeo kuhano jelo od mesa mačke, smatran specijalitetom na jugu Kine, dok je sa još dvojicom muškaraca bio na poslovnom ručku.
Jedan od te dvojice, lokalni zvaničnik Huang Guang, uhapšen je u petak pod sumnjom da u jelo stavio otrovnu travu.
Policija navodi da su Huang i Long bili u svađi zbog novca. Huang, zamjenik direktora odsijeka za poljoprivredu u gradu Bajia u Gvandongu, osumnjičen je da je jelo otrovao travom gelsemiun elegans, koja se može naći u šumama u nekim oblastima Kine.
Svima koji su jeli mačku za ručak je pozlilo, a Long je umro pošto je u organizam unio više otrovne biljke, navodi policija. Long i Huang su se sastali kako bi razgovarali o poslovnom ugovoru.
Long, koji je rukovodio šumarskom kompanijom u Gvandongu, želio je da iznajmi dio zemljišta i razvija ga, objavio je list Nanfang Daily.
Dvojica muškaraca i ranije su jela u tom restoranu, ali je jelo tog puta imalo drugačiji ukus.
Treći čovjek za stolom, Longov prijatelj Huang Ven, pojeo je samo malu količinu pošto je ukus jela bio “gorči” nego obično. Long, koji je pojeo najviše, ubrzo je osjetio mučninu i vrtoglavicu i prevezen je u bolnicu, gdje je doživio srčani udar i umro.
Policija je prvo uhapsila vlasnika restorana pod sumnjom da služi pokvarenu hranu. Međutim, Longova porodica nije prihvatila da je riječ o trovanju hranom i izvršila je pritisak na policiju da dublje istraži slučaj i ponudila nagradu od 100.000 juana (16.000 dolara) za informaciju o njegovoj smrti, prenosi Beta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.