Kinezi kao roboti sklapaju iPad(VIDEO)

Video reportaža prikazuje kako se u kontraverznim kineskim fabrikama novi iPadove proizvode, piše Telegraph.
Novinar Rob Šmic jedan je od rijetkih koji je ušao u Fokskon, koji više liči na grad nego na fabriku, i otkrio kako se sklapaju Appleovi uređaji.

On kaže da su radnici u fabrici raspoređeni u grupe, a svaka je odgovorna za različit dio. Šmic je nazvao posao hiponotizirajućim, a pokrete radnika uporedio sa robotskim, jer iste pokrete ponavljaju stotinu puta dnevno.
“Na kraju svakog reda, radnici zatvaraju kutije što brže mogu”, rekao je novinar i dodao da se “vjeruje da Apple zarađuje između 200 i 300 dolara po svakom iPadu. Ako je to istina, ljudi u ovoj prostoriji pomažu Appleu da zaradi više od 10 miliona čiste dobiti svakog dana”.

Ranije je objavljeno da zaposleni u kineskim fabrikama Fokskona ponekad rade i preko 60 sati nedjeljno. Fokson je proteklih godina bio poprište devet pokušaja samoubistva i čak sedam smrtnih slučajeva.

Kako prenosi B92, otprilike 360 radnika prošle godine prijetilo je samoubistvom nakon što su njihovi zahtjevi za povećanje plata odbijeni.

Ipak, radnici su u razgovoru sa Šmicom rekli da i nije tako strašno. Neki su mu se požalili da ih nadređeni nepošteno tretiraju, da moraju da rade i kad su bolesni i da ih ne plaćaju za prekovremeni rad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.