Koji kućni uređaji troše najviše struje, a koji najmanje

Ukoliko se pitate kako da smanjite potrošnju električne energije, dobro je da znate da neki kućni uređaji i aparati troše više struje od drugih.

Već smo pisali o tome da je jedan kućni aparat veliki potrošač struje – čak i kada ga ne koristite, pa je preporučljivo isključivati ga, a znajte da najmanje električne energije troše ventilator, usisivač, toster, pegla i aparat za kafu.

Koji uređaji troše najviše struje?

Električni tuš

Električni tuš godišnje može potrošiti i 1460 kWh, što može biti veliki postotak vašeg računa za struju.

Mašina za sušenje veša

Ona u proseku godišnje potroši oko 675 kWh, ali postoji prilično jednostavan način za uštedu. Odeća se može staviti i na sušilo u domu ili napolju na sunce i tako uštedeti.

Plazma TV

Kako piše portal Viessmann, TV u proseku gledamo nešto više od tri sata dnevno, pa vredi razmisliti koliko taj oblik zabave zapravo košta.

Plazma televizori troše golemu količinu električne energije, ali moderniji LED televizori troše znatno manje i često imaju ugrađene pametne funkcije za poboljšanje efikasnosti.

Kuhinjski aparati

Što se tiče kuhinjskih aparata, najviše električne energije troše mašina za sudove (480 kWh/godišnje), frižider/zamrzivač (425 kWh godišnje), šporet s električnom pločom za kuvanje (315 kWh godišnje) i rerna (290 kWh godišnje).

Kuvalo za vodu

Često korištenje kuvala takođe može dovesti do veće potrošnje struje, a ovaj aparat godišnje potroši oko 165 kWh.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.