Koliko jaja dnevno smemo da pojedemo

Ako ste se ikada pitali jedete li previše ili premalo jaja, nutricionisti su sada složni oko toga koliko njih bi trebalo pojesti dnevno.

“Jaja su vremenom došla na ‘loš glas’. Mnogi ljudi još uvek misle da jaja podižu nivo holesterola, ali to nije istina. Dijetni holesterol zapravo poboljšava stanje s holesterolom”, kaže nutricionistkinja Keri Glasman.

Mnoge njene kolege naglašavaju koji su sve benefiti jedenja jaja.Ona su prepuna zdravih masnih kiselina i mikronutrijenata poput vitamina B i elena koji ojačava imunitet.

Ipak, samo zato što jaja imaju mnoge zdravstvene dobrobiti ne znači da bi trebalo da ih jedete u neograničenim količinama. Zapravo postoji tačan broj jaja koji bi dnevno trebalo da konzumirate da biste dobili sve benefite iz njih.

Američko udruženje za srce preporuča oko 300 miligrama dijetnog holesterola dnevno. Kako jaja po komadu imaju otprilike po 185 miligrama, idealno je pojesti između jednog do dva jaja dnevno, a ostatak prehrane trebao bi imati manji udeo holesterola.

Ako ste, pak, na dijeti i jedete samo belanca, maksimalno bi dnevno trebalo da ih pojdete osam, piše Eat this.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.