Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što ‘WC’ zapravo znači?

Mnogi su se iznenadili nakon što su saznali što ‘WC’ zapravo znači, unatoč tome što su ta slova vidjeli bezbroj puta dok su odlazili u istu tu prostoriju, kako bi obavili nuždu.

Velike su šanse da ste, ako ste ikad morali koristiti WC dok ste bili vani na javnom mjestu, vidjeli ta dva slova na vratima, ali možda niste previše razmišljali o tome što ona zapravo znače.

Brojni korisnici društvenih mreža sada su ostali pozitivno zapanjeni nakon što su saznali njihovo pravo značenje, a koje nudi fascinantan mali uvid u povijest zahoda i sanitarnih čvorova.

U odgovoru na upit o tome što pojam ‘WC’ zapravo znači, jedan ljubitelj povijesti objasnio je da ta slova zapravo označavaju ‘water closet’, što je bio pristojan izraz za korištenje toaleta u danima javnih kupaonica.

Doslovni prijevod bio bi ‘vodeni ormarić’, jer u vrijeme kada je ta skraćenica nastala, nije bilo pristojno pričati o tjelesnim funkcijama pa je ovo smišljeno kao kompromisno rješenje koje nikog neće uvrijediti, a u Hrvatskoj se navedena složenica prevodi kao nužnik.

– U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezane s korištenjem zahoda. Kako bi se to izbjeglo, izmišljen je pojam ‘vodeni ormarić’ za opisivanje tada novog zahoda na ispiranje, posebno na javnim mjestima. Kratica ‘WC’ smatrala se dovoljno dalekom i pristojnijom od svoje funkcije da bi se mogla izgovoriti, iako i dalje s malo neugode i povučenosti – objasnili su na društvenim mrežama.

– Ne mogu vjerovati da sam živjela sa ‘WC’ znakom i nisam imala pojma zašto se tako zove – komentirali su na društvenim medijima.

– Drago mi je što je netko pitao jer se ja to pitam godinama, ali nikad nisam guglao – priznaju.

Prema vodoinstalaterskoj internet stranici Plumbworld, fraza ‘water closet’ prvi put je korištena u Engleskoj 1870-ih. Izvorno poznat kao ‘ormarić za ispiranje’, ubrzo je postao ‘vodeni ormarić’ kroz popularnu upotrebu, prije nego što je postao ‘WC’. 19. stoljeće bilo je razdoblje velikih inovacija za moderne toalete, a napredak je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene. Kraljevsko kućanstvo angažiralo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Thomasa Crappera da zamijeni zahode novijim modelima 1886., prenosi Mirror.

izvor 24sata.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.