Kosovo, Ahilova peta Srbije u približavanju EU

Iako je pitanje Kosova bilo u drugom planu tokom predizborne kampanje kojom je dominirala ekonomska kriza, proevropski nastrojen Boris Tadić i nacionalista Tomislav Nikolić koji će se suočiti u drugom krugu predsjedničkih izbora 20. maja, biće primorani da se bave tim pitanjem bez obzira na to ko će biti pobjednik, ocjenjuje AFP.

Beograd i Priština počeli su u martu pod okriljem Brisela dijalog o tehničkim pitanjima u kojem je postignuto više dogovora, a nastavak se očekuje nakon rezultata opštih izbora u Srbiji.

Tadić je obećao nastavak dijaloga sa Prištinom u slučaju pobjede na izborima, dok eventualna vlada Nikolićeve stranke izaziva bojazni da bi bio napušten taj umjereni pristup koji je Beograd do sada pokazao.

Nekadašnji ultranacionalista, protivnik evropskog približavanja zemlje, Nikolić je, dodaje AFP, promijenio stav i sada uvjerava da želi da zadrži Srbiju na evropskom putu, ukazujući da je priznavanje Kosova crvena linija koju neće preći.

On nije međutim zaprijetio napuštanjem pregovora sa Prištinom pošto želi da, kako piše AFP, sačuva novu sliku umjerenog nacionalističkog konzervativca.

“Prvi put većina koalicija koje imaju prolaz u parlament imaju isti proevropski diskurs. To je dobra vijest za stabilnost u regionu i za Srbiju po pitanju evropskih integracija”, kaže politički analitičar Ognjen Pribićević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.