Kosovo dobilo dokumanat o početku studije izvodljivosti(VIDEO)

File je prisustvovao i osnivanju Nacionalnog savjeta za evropske integracije pri kabinetu kosovske predsjednice Atifete Jahjage. Evropski komesar poručio je da će studija o izvodljivosti detaljno utvrditi politiku integracije Kosova.

Obraćajući se novinarima nakon susreta sa predsjednicom Kosova Atifete Jahjaga, evropski komesar za proširenje Štefan File je rekao da je Evropska komisija i zvanično pokrenula studiju o izvodljivosti za stabilizaciju i pridruživanju Kosova sa Evropskom unijom.

„Ovo pomjera unaprijed evropsku agendu za Kosovo. Studija izvodljivosti će za Kosovo otvoriti novu eru u našim odnosima. Sada Kosovo treba da se usredsredi na pitanja koja su od neposrednog značaja za studiju izvodljivosti. Želio bih da istaknem neke od njih: trgovina, reforma javne uprave, izborna reforma, vladavina prava i integracija manjina”, rekao je Štefan File.

Kosovski zvaničnici su pozdravili evropsko lansiranje studije izvodljivosti za Kosovo.

Predsednica Atifete Jahjaga je ocjenila da se radi o veoma važnom koraku Kosova u pravcu Evropske Unije.

„To će nam omogućiti da ubuduće napravimo sveobuhvatnu analizu naše političke, ekonomske i pravne spremnosti za Evropsku uniju. Studija umeće Kosovo u politiku Evropske unije prema zapadnom Balkanu”, kaže Atifete Jahjaga.

Stavljajući na znanje kosovskim zvaničnicima da će za Brisel jedan od važnih kriterijuma za izradu uspješne studije o izvodljivosti biti i odnosi sa susjedima, File je u ovom kontekstu posebno izdvojio Srbiju.

„U Briselu postoje velika očekivanja u vezi sa onim što kosovska vlada može i treba postići. Od suštinskog je značaja za budućnost Kosova da se odnosi sa Srbijom razviju rapidno u svim pozitivnim pravcima”, dodao je File.

Otpočinjanje studije izvodljivosti je drugi važan korak koji Brisel preduzima na Kosovu od početka ove godine.

U januaru je Evropska komisija sa Kosovom započela dijalog o viznoj liberalizaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.