Kosovo domaćin inovativnog ljetnjeg programa o religiji i spoljnoj politici

Dvonedjeljni ljetnji program “Vjera i spoljna politika: Istraživanje uloge religije u konfliktnim i post – konfliktnim transformacijama” ugostiće 26 učesnika iz 15 zemalja.

“Tony Blair Faith Foundation” i Ministarstvo inostranih poslova Kosova, u saradnji sa Balkanskim institutom i Univerzitetom u Prištini, pokreće dvonedjeljni ljetnji program “Vjera i spoljna politika: Istraživanje uloge religije u konfliktnim i post – konfliktnim transformacijama” koji će se održati između 5. i 17. avgusta. Program će ugostiti 26 učesnika iz 15 zemalja, uključujući i daleke zemlje kao Maroko, Kina i Ukrajina, saopšteno je iz MIP-a Kosova.

Ugledni stručnjaci će se obratiti učesnicima tokom raznovrsnog programa koji pokriva teme kao što su religija u kontekstu poslijeratne rekonstrukcije i uloga religije, kulture i identiteta na Balkanu. Govornici su profesor Miroslav Volf sa Univerziteta Yale, Ivo Banac, profesor na Univerzitetu Yale, Ambasador Zamir Akram, bivši ambasador Pakistana u UN-u i predavač na Geneva school of diplomacy i Obrad Savić, osnivač i direktor Univerziteta Singidunum.

Charlotte Keenan, načelnik “Toni Blair Faith Foundation” je izjavila da intenzivni letnji kursu o interakciji između religije i inostrane politike  okuplja studente, profesionalce, diplomate, kao i regionalne i međunarodne lidere.

“On će dati učesnicima potrebna znanja i vještine za razumijevanje i analizu uloge religije u kontekstu sukoba i postkonfliktnih situacija. Nadamo se da će nam omogućiti da vidimo religiju kao dio rješenja, kao i često dio problema. Ne mogu da zamislim bolje mjesto od Kosova za takav kurs”, kazala je Charlotte Keenan.

Zamenik Ministra inostranih poslova Republike Kosovo Petrit Selimi je rekao da ljetnji program predstavlja korak napred u stalnoj posvećenosti Kosova da promoviše međuvjerski dijalog.

“To je dio naše višestruke javne diplomatije i nastavak uspješne međuvjerske konferencije koja je dovela vjerske lidere i stručnjake iz cijelog svijeta u Peć u maju ove godine. Drago nam je da sarađujemo sa “Tony Blair Faith Foundation” i da budemo domaćini programa koji će primiti svjetske renomirane stručnjake ovde na Kosovu koji će analizirati ova važna pitanja sa učesnicima iz 14 zemalja”, kazao je Selimi.

Program će obuhvatiti vikend putovanje u Prizren radi posjete kulturnom naslijeđu ovog grada gdje džamije i crkve stoje rame uz rame.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.