Kosovo ima za cilj pridruživanje stranim mirovnim misijama

Ove godine će međutim KSF, koji je osnovan 2008, doživjeti restrukturiranje na inicijativu vlade, koje će uključivati buduće učešće u stranim mirovnim i humanitarnim misijama.

“Vjerovatnoća da će se KSF angažirati u humanitarnim i mirovnim misijama je velika, jer su SAD i druge zemlje NATO-a zatražile učešće,” izjavio je za SETimes Ibrahim Shala, direktor za javno informiranje pri Ministarstvu za KSF.

Prije nego što uopće dođe do misija u inostranstvu, međutim, vlada mora usvojiti novi zakon po tom pitanju.

“KSF radi na nacrtu zakona i pratećoj dokumentaciji koji bi omogućili učešće u mirovnim misijama, u saradnji sa zemljama NATO-a i našim međunarodnim prijateljima,” izjavio je Shala.

Osim potrebnog pravnog okvira, trebaju se pripremiti i trupe. Zemlje članice NATO-a obezbjeđuju obuku za nove članice u mirovnim misijama.

“KSF se obučava za mirovne i humanitarne misije. Vod od 30 pripadnika poslat je u Tursku na obuku iz mirovnih operacija,” izjavio je Shala, dodajući kako će KSF vjerovatno učestvovati u misijama vezanim za deminiranje, medicinske operacije, čuvanje kampova, misije pretrage i spašavanja, te logistiku.

Kosovske snage pridružile bi se ostalima u regionu u podršci međunarodnim misijama. Albanija i Makedonija imaju trupe u Afganistanu; Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju raspoređene trupe u Afganistanu i Africi — a učestvuju i u snagama pod vodstvom SAD-a u Iraku. Srbija, sa svojom neutralnom pozicijom, ne učestvuje u misijama pod vodstvom NATO-a, ali ima mirovne snage u okviru UN-a i EU u Africi.

Berat Bejtullahu, istraživač pri Centru za istraživanje i rješavanje sukoba u Prištini, izjavio je za SETimes da će, pošto Kosovo nema potpuno međunarodno priznanje, a nema ni članstvo u UN-u, zemlja imati ograničene kapacitete u smislu slanja misija u inostranstvo.

“Želja je velika, ali Kosovo će se vjerovatno pridružiti kontingentima većih zemalja poput SAD, UK ili Turske u inostranstvu, tako da zbog nepostojanja priznanja ne dolazi do pune blokade. Međutim, u cjelini, Kosovo će uzeti učešća uglavnom u misijama pod vodstvom NATO-a i EU,” izjavio je Bejtullahu.

On je dodao da KSF ima kapacitete da pruža usluge u nekim vojnim oblastima.

“KSF od njegovog osnivanja obučava NATO, kao jedna od vojski svijeta pod najdemokratičnijom kontrolom, i stekao je dovoljno iskustva i stručnosti u različitim oblastima, zbog čega je on pouzdan partner za međunarodnu zajednicu,” izjavio je Bejtullahu za SETimes.

On kaže da su Libija i Afganistan vjerovatne destinacije za raspoređivanje KSF-a.

“NATO je angažiran u Libiji i Aftganistanu, i Kosovo će biti pozvano u te zemlje. Libijci su veći izrazili želju za saradnjom s KSF-om zbog sličnosti u post-konfliktnim sigurnosnim strukturama. Libija je tokom Gaddafijevog doba bila blizak vojni partner sa Srbijom, a sad želi razviti uže veze s Kosovom, što pokazuje koliko su se mnogo odnosi promijenili,” kaže Bejtullahu.

Aferdita Krasniqi, 24-godišnja studentica političkih nauka, kaže za SETimes: “Bilo bi odlično kad bi Kosovo davalo doprinos u inostranstvu, iako mali doprinos, ali s dobrom porukom da Kosovo nije samo zemlja kojoj su potrebne strane vojne trupe, nego i zemlja koja može doprinositi miru u konfliktnim zonama.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.