Kosovo i Makedonija potpisuju novi sporazum o naplati penzijske naknade

Zvaničnici u Makedoniji i na Kosovu uvjereni su da će novi sporazum koji njihovim građanima omogućava da naplate penzijske naknade za rad obavljan preko granice biti važan za stanovnike obiju zemalja.

Sporazum potpisan u februaru obuhvata građane Makedonije koji su radili na Kosovu i stanovnike Kosova koji su radili u Makedoniji kad su dvije zemlje bile u sklopu bivše Jugoslavije, s krajem decembra 1998. godine. Bit će potpisan poseban sporazum koji će obuhvatati period od januara 1999. godine naovamo.

Do sad, građani Kosova i Makedonije koji su radili u jednoj ili drugoj zemlji nisu dobijali nikakve penzijske naknade za svoj rad u drugoj zemlji.

“Mi pregovaramo o tom sporazumu već tri i po godine, i napravili smo važan korak u priznavanju prava na penzijsko i invalidsko osiguranje stranim radnicima,” izjavio je Špiro Ristovski, ministar rada Makedonije.

“Uskoro ćemo ratifikovati sporazum i biti u mogućnosti da primamo prijave od građana koji, po osnovu sporazuma s Makedonijom, mogu ostvariti pravo na penziju,” izjavio je Nenad Rašić, kosovski ministar rada.

Bekim Neziri, direktor penzionog fonda i invalidskog osiguranja u Makedoniji, izjavio da bi dva parlamenta trebala ratifikovati taj sporazum do aprila.

“Nekih 1.500 penzionera iz Makedonije koji su radili na Kosovu imat će pravo na penziju. Oko 1.000 građana na Kosovu imat će koristi od ovog sporazuma. Makedonija je prva zemlja koja je s Kosovom napravila takav sporazum o penzijskom osiguranju,” izjavio je Neziri.

69-godišnji Remzi Tushi iz Struge u Makedoniji, radio je 70-tih godina na Kosovu kao nastavnik. Pošto njegove godine rada na Kosovu nisu priznate, on nije dobio penziju za svoj radni staž u Makedoniji. On kaže da će ovaj sporazum izmijeniti njegov život.

“Ovim sporazumom, ja ću dobiti svoje pravo na penziju, jer ispunjavam zakonske odredbe za penzionisanje, minimalno 15 godina radnog staža,” izjavio Tushi.

65-godišnji Musli Kasuli iz Prizrena na Kosovu, radio je 15 godina kao pekar u Ohridu.

“Ovo je najveći uspjeh vlada Kosova i Makedonije, kad se radi o radnom stažu u obje zemlje. U svim gradovima Makedonije, sad i ranije, ima mnogo lica s Kosova, koji rade uglavnom kao pekari i građevinski radnici. Ja sam ovdje već 15 godina. Po ovom sporazumu, ja se mogu vratiti na Kosovo i ostvariti penziju,” izjavio  Kasuli .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.