Kosovo traži pregovore sa Srbijom i o zlatu i penzijama

Predstavnici Republike Kosova traže da dio sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bude i rješavanje velikih tema i sporova, piše Koha ditore.

Među njima su ratna šteta, penzije, podjela imovine, uključujući zlato, utvrđivanje društvene imovine Kosova u Srbiji i Srbije na Kosovu.

Dnevnik navodi da se u razgovorima u Briselu kojima posreduje visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, još ne govori o velikim temama od ekonomskog značaja u pogledu kojih postoji nesaglasnost Srbije i Kosova.

“Te teme, kao i pitanje nestalih, očekuje se na stolu u drugoj polovini ove godine”, dodaje Koha ditore. Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi rekao je da je i dalje prioritet pitanje sjevera Kosova.

Prema njegovim riječima, razgovor o tome treba da bude zaokružen tokom slijedećeg mjeseca, a zajedno sa sjeverom treba da se pronađe rješenje i za pitanja energije i telekomunikacija.

Međutim, sveobuhvatni sporazum koji se namjerava potpisati na kraju dijaloga, prema Kuçiju, treba da sadrži i anekse i sporazume o velikim ekonomskim temama.

“Mi ćemo probati da kraj dijaloga bude mirovni sporazum o svim otvorenim pitanjima”, izjavio je zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.