“Kosovske snage neće moći na sjever”

U sedištu NATO u Briselu u prisustvu Ketrin Ešton srpska strana dobila garancije da kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sjever Kosova.

Srpska delegacija završila je sastanak u Briselu u sedištu NATO.

U prisustvu Ketrin Ešton srpska strana dobila garancije da kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sjever Kosova, osim u slučaju prirodnih katastrofa, kada im je za ulazak potrebna saglasnost, kako NATO-a tako i lokalne srpske zajednice.

Generalni sekretar NATO-a izjavio da će NATO učiniti sve kako bi se implementirao sporazum Beograda i Prištine i da se nada da će on biti postignut.

Visoka predstavncia EU Ketrin Ešton saopštila je poslije današnje, desete runde pregovora u Briselu da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum.

Ona im je čestitala na rešenosti koju su pokazali proteklih meseci kao i na hrabrosti, istakavši da je sporazum za obe strane korak kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi.

Premijer Ivica Dačić kaže da je u Briselu parafirana finalna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Šef  delegacije,  premijer Hašim Tači, ocjenjuje da je sporazum koji je postignut s delegacijom Beograda “istorijski i da će zacjeliti rane”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.