Kraj doživotnih vozačkih dozvola?

Senator Neumann zato predlaže uvođenje redovitih liječničkih pregleda za sve vozače. Propisati preglede samo za seniore nije moguće jer bi to bila diskriminacija. Neumann zato smatra da bi bilo dobro iskoristiti uvođenje europske vozačke dozvole (planirano za 2013.), koja će se morati produžavati svakih 15 godina, kako bi se uvelo i redovite liječničke preglede za sve vozače. “Mogu zamisliti da bi se taj čisti upravni čin moglo povezati i s provjerom vida”, kaže Neumann u izjavi za Bild dodajući: “Mnogi ljudi ne primjećuju da njihov vid slabi. Oni su u tom slučaju sigurnosni rizik u prometu.”

S godinama slabi vid, sluh, refleksi

Za razliku od Nizozemske, Švedske, Velike Britanije ili Španjolske, u Njemačkoj ne postoji obveza liječničke provjere sposobnosti vozača ni za starije osobe. Vozačka dozvola vrijedi trajno i svaki vozač odlučuje sam koliko dugo će sjedati za volan. U Švedskoj i Velikoj Britaniji stariji vozači moraju svake tri godine obavljati liječničku provjeru vozačkih sposobnosti (vida, sluha, refleksa), u Nizozemskoj svakih pet godina.

U Španjolskoj na redovite liječničke preglede vozači moraju ići već od 45. godine, do 65. godine svakih deset godina, a nakon toga svakih pet godina.

Njemački savezni ministar prometa Peter Ramsauer smatra da odluku o vozačkoj sposobnosti treba prepustiti osobnom liječniku: “Ne smije se starije sudionike u prometu diskriminirati. Nije za sposobnost upravljanja vozilom presudna starost nego zdravstveno stanje”, kaže Ramsauer u Bildu.

I ministar prometa pokrajine Baden-Württemberga Winfried Hermann smatra da bi stariji vozači trebali redovito provjeravati svoje vozačke sposobnosti. Ali, u izjavi za Stuttgarter Nachrichten on se nada da će stariji vozači “to činiti dragovoljno”.

Postupno ujednačavanje u EU

U Europskoj uniji trenutno vrijedi više od 100 oblika vozačkih dozvola zemalja članica. Od 2013. bi u svim zemljama članicama vozačke dozvole trebale izgledati jednako i izdavati se na 15 godina.

Sve dozvole izdane prije 2013. vrijedit će do 2033. pa ni uvođenje obvezatnog liječničkog pregleda prilikom produžavanja vozačke dozvole ne bi, barem u iduća dva desetljeća, riješilo problem seniorskog slabljenja vozačkih sposobnost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.