Krv astronauta otkrila – svemir je vrlo opasan za ljude

┼áirenje ljudske vrste u svemir za mnoge je nada u budu─çnost ljudi, ali je svakako i rizi─Źan pothvat, pokazala je nova studija NASA-e.

Naime, nau─Źnici su identificirali potencijalne prijetnje za ljude koje sti┼żu iz svemira, a dokaze su prona┼íli u krvi astronauta. Analiza krvi kod 11 astronauta (devet mu┼íkaraca i dvije ┼żene), koji su prosje─Źno proveli ┼íest mjeseci na Me─Ĺunarodnoj svemirskoj stanici, pokazala je ne┼íto vrlo bizarno – kako niska gravitacija mo┼że zaustaviti cirkulaciju krvi te ─Źak uzrokovati obrnuti tok, pi┼íe ”Big Think”.

Stanje se posebno odnosilo na gornji dio tijela ljudi koji su boravili u svemiru. Kakve su posljedice za dugoro─Źno zdravlje jo┼í se prou─Źava, no ─Źini se da se ova opasnost pridru┼żuje popisu onih ve─ç poznatih rizika iz svemira – gubitka mase i pove─çane krhkosti kostiju.

Procjene uz pomo─ç ultrazvuka otkrile su kako je oko 50-og dana misije kod sedam ─Źlanova posade krv prestala te─çi iz unutra┼ínje jugularne vene, najve─çe vratne vene u koju se slijeva krv iz opskrbnog podru─Źja zajedni─Źke karotidne arterije. Njena funkcija je prikupljanje krvi iz mozga lica i vrata, a kod nekih astronauta je do┼ílo do obrnutog toka krvi.

Kod jednog astronauta do┼ílo je i do razvoja ugru┼íka u venu dok je jo┼í bio na letu, a za drugog je prona─Ĺen djelimi─Źan dio ugru┼íka nakon slijetanja na Zemlju. Suprotni protok krvi definitivno ne zvu─Źi po┼żeljno, a ovo otkri─çe stvara dodatne alarme o opasnostima dugoro─Źnog putovanja u svemir.

Jedan od voditelja studije Majkl Stenger (Michael) iz NASA-inog laboratorija u svemirskom centru u Hjustoru ovo je otkri─çe nazvao “neo─Źekivanim”.

– Nismo ni slutili da bi moglo do─çi do zaustavljanja cirkulacije i obrnutog toka, to je nenormalno. Na Zemlji bismo odmah posumnjali na veliku blokadu ili pak na tumor – kazao je on.

Stenger ovo pitanje pripisuje nepostojanju gravitacije, ukazuju─çi na va┼żnost dugogodi┼ínjeg promatranja fiziolo┼íkih promjena kod astronauta kako bismo ta─Źno utvrdili dugotrajne posljedice izlo┼żenosti svemiru na zdravlje ljudi.

– Nekim astronautima oti─Źe lice, jer nema gravitacije da povu─Źe teku─çinu koja kru┼żi u gornjem dijelu tijela. Ponekad mo┼żete i vene koje su isko─Źile na podru─Źju vrata ili glave, posebno kod ─çelavih astronauta – ka┼że Stegner.

Ukazao je na zaustavljeni protok krvi kao najzabrinjavaju─çi aspekt ovog otkri─ça, rekav┼íi da to rezultira nastankom potencijalno fatalnih trombova. No, ┼íto se ti─Źe samog istra┼żivanja, nau─Źnici ga vide i kao priliku da predvi─Ĺaju rizike i razvijaju nove na─Źine lije─Źenja.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐