Krv astronauta otkrila – svemir je vrlo opasan za ljude

Širenje ljudske vrste u svemir za mnoge je nada u budućnost ljudi, ali je svakako i rizičan pothvat, pokazala je nova studija NASA-e.

Naime, naučnici su identificirali potencijalne prijetnje za ljude koje stižu iz svemira, a dokaze su pronašli u krvi astronauta. Analiza krvi kod 11 astronauta (devet muškaraca i dvije žene), koji su prosječno proveli šest mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici, pokazala je nešto vrlo bizarno – kako niska gravitacija može zaustaviti cirkulaciju krvi te čak uzrokovati obrnuti tok, piše ”Big Think”.

Stanje se posebno odnosilo na gornji dio tijela ljudi koji su boravili u svemiru. Kakve su posljedice za dugoročno zdravlje još se proučava, no čini se da se ova opasnost pridružuje popisu onih već poznatih rizika iz svemira – gubitka mase i povećane krhkosti kostiju.

Procjene uz pomoć ultrazvuka otkrile su kako je oko 50-og dana misije kod sedam članova posade krv prestala teći iz unutrašnje jugularne vene, najveće vratne vene u koju se slijeva krv iz opskrbnog područja zajedničke karotidne arterije. Njena funkcija je prikupljanje krvi iz mozga lica i vrata, a kod nekih astronauta je došlo do obrnutog toka krvi.

Kod jednog astronauta došlo je i do razvoja ugruška u venu dok je još bio na letu, a za drugog je pronađen djelimičan dio ugruška nakon slijetanja na Zemlju. Suprotni protok krvi definitivno ne zvuči poželjno, a ovo otkriće stvara dodatne alarme o opasnostima dugoročnog putovanja u svemir.

Jedan od voditelja studije Majkl Stenger (Michael) iz NASA-inog laboratorija u svemirskom centru u Hjustoru ovo je otkriće nazvao “neočekivanim”.

– Nismo ni slutili da bi moglo doći do zaustavljanja cirkulacije i obrnutog toka, to je nenormalno. Na Zemlji bismo odmah posumnjali na veliku blokadu ili pak na tumor – kazao je on.

Stenger ovo pitanje pripisuje nepostojanju gravitacije, ukazujući na važnost dugogodišnjeg promatranja fizioloških promjena kod astronauta kako bismo tačno utvrdili dugotrajne posljedice izloženosti svemiru na zdravlje ljudi.

– Nekim astronautima otiče lice, jer nema gravitacije da povuče tekućinu koja kruži u gornjem dijelu tijela. Ponekad možete i vene koje su iskočile na području vrata ili glave, posebno kod ćelavih astronauta – kaže Stegner.

Ukazao je na zaustavljeni protok krvi kao najzabrinjavajući aspekt ovog otkrića, rekavši da to rezultira nastankom potencijalno fatalnih trombova. No, što se tiče samog istraživanja, naučnici ga vide i kao priliku da predviđaju rizike i razvijaju nove načine liječenja.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana