LDK vjeruje u sporazum, PDK bez očekivanja, Samoopredjeljenje protiv

Političke stranke na Kosovu različito sagledavaju sutrašnji dijalog u Briselu, pa se tako Samoopredeljenje protivi sastanku, dok su u vladajućoj DSK optimistični, jer veruju da će sporazum sa Srbijom biti postignut do kraja godine. U Demokratskoj partiji Kosova ne očekuju da se brzo postigne konačan dogovor.

Poslanik DSK Faton Bisljimi kaže za Kosovapress da će sutrašnji sastanak doprineti utvrđivanju tema i rasporeda razgovora.

On smatra da će ovo biti poslednja godina dijaloga između Srbije i Kosova, te da tu neće biti iznenađenja jer će kao osnov biti uzet Ustav Kosova.

“Mi smo u poslednjoj godini dijaloga između Srbije i Kosova. To je rekao i predstavnik Bele kuće Ričard Grenel, to su rekli i predstavnici EU. Mi insistiramo da se to što pre završi, već 10 godina razgovaramo sa Srbijom Ne očekujem loša iznenađenja za nas. Verujem da svi koji idu na ove pregovore, uključujući premijera Hotija, imaju na umu Kosovo”, kaže on.

Šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja Redžep Seljimi je protiv sastanka u Briselu, jer će, kako navodi, kosovski premijer Hoti na sastanak ići bez legitimiteta, plana, tima i vizije.

„Koraci Avdulaha Hotija u ovom dijalogu su pogrešni. Odlazi na sastanak sa Srbijom bez legitimiteta, bez plana, bez tima, bez vizije i bez podrške kosovskog parlamenta. Dakle, Hoti ne bi trebalo da ide tamo, ne samo zbog nedostatka tih faktora, već i zato što Kosovo ima nejednak položaj u odnosu na Srbiju. Toj nejednakosti doprineo je i sam Hoti koji je ukinuo mere reciprociteta“, smatra on.

Seljimi smatra da je kosovski premijer sam odustao od ravnopravnosti u dijalogu sa Srbijom.

Poslanik DPK Bajruš Džemajlji kaže da se na sastanku u Briselu ne očekuje razgovor o konkretnim stvarima koje vode ka postizanju konačnog sporazuma.

“Ovo je početak nastavka dijaloga i ne očekujem da će se nešto uskoro dogoditi”, rekao je.

U poslednje dve nedelje, uz posredovanje Evropske unije, premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić održali su dva virtuelna sastanka.

Sutra u Briselu biće održan sastanak uz posredovanje EU.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana