LDKodbio poziv na sastanak kod Kurtija o koronavirusu

Demokratski savez Kosova (DSK) odbio je poziv aktuelnog premijera Aljbina Kurtija na zajednički sastanak političkih lidera o borbi protiv koronavirusa a bivši potpredsednik vlade i funkcioner te stranke Avdulah Hoti rekao je da “okrugli sto ničemu ne služi”, prenosi Koha.

“Verujem da ne postoji potreba za političkim okruglim stolom sa vladom koja ima odbrojane dane i samim tim ne može da izvršava nikakve obaveze, a dva puta krši ustav. Preduzete su mere za ograničavanje kretanja bez savetovanja sa bilo kim. Dok sam bio u vladi, lično sam tražio da se ne potpiše ta odluka jer smo sumnjali u ustavne povrede. Čak i nakon presude Ustavnog suda, on (Kurti) je preduzimao mere protivne toj presudi, kao i mere podrške preduzećima bez ikakvog konsultovanja”, rekao je Hoti.

Prema rečima Hotija mnoge vladine odluke nametane su bez ikakvih prethodnih konsultacija, pretvarajući time “ministre u glasačke mašine”.

“Prema tome ni ovaj sto na koji Kurti poziva ne služi ničemu. Zato što nije spreman da radi sa drugima, kao što je viđeno tokom 52 dana vladanja svojim autoritarnim stavom i proizvoljnim odlukama”, kazao je Hoti.

Hoti kaže da što pre treba uspostaviti novu vladu koja ne krši ustav, koja je profesionalna, komunikativna sa svima, sa demokratskim mentalitetom, koja gradi društveni konsenzus, sarađuje sa preduzećima, akademskim ustanovama, civilnim društvom, a posebno sa međunarodnim prijateljima, da prevaziđe pandemijsku krizu i oživi ekonomiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.