Ljekovite biljke koje štite i liječe ženske reproduktivne organe

Vrkuta, virak, Gospin plašt

Poznavaoci ljekovitog bilja izrazito cijene vrkutu (Alchemilla vulgaris) zbog ljekovitog, protuupalnog djelovanja na ženske reproduktivne organe. Muči li vas pojačano lučenje sekreta i imate li bolne, neredovite menstruacije, pijte čaj od ove biljke. Piju je najčešće žene u klimakteriju, ali će pomoći i mlađim ženama, uključujući i onima u pubertetu. Osim za ginekološke probleme, vrkuta se u obliku obloga koristi za liječenje rana, a djeluje i kao čaj za mršavljenje. 

Ipak, neki travari upozoravaju da je osobe osjetljive na žuč, želudac ili jetru ne bi trebale piti jer sadrži puno tanina. Može dovesti i do pretjerano tvrde stolice, stoga ne pretjerujte s dozama. Ne čupajte je jer je riječ o trajnici, a ljekovito je ionako lišće koje možete brati. 

Rusomača

Najpoznatija je kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja, uključujući i ono tokom mokrenja, ali i kod prejake menstruacije. Naime, aktivne materije u ovoj dragocjenoj biljci stežu krvne žile. Rusomača (Capsella bursa pastoris) djeluje dobro i na mišiće maternice i peristaltiku crijeva, tako da olakšava trudove i porođaj. Na glasu je i kao sredstvo za regulisanje krvnog pritiska (visokog i niskog). Najčešće se koristi u mješavini s drugim ljekovitim biljem. U kombinaciji s vrkutom odlično ublažava ginekološke probleme. U Kini, Japanu i Koreji dio je mnogih lokalnih specijaliteta. 

Stolisnik

Ova biljka koristi se protiv gotovo svih bolesti. Nema te boljke za koju vam ne bismo mogli preporučiti Achillea millefolium, odnosno stolisnik. 

U mješavini s kamilicom, kaduljom i koprivom koristi se i protiv bijelog pranja u žena. Mlakom čajnom mješavinom ispire se rodnica. Isa mješavina ili mješavina stolisnika i dviju gore navedenih biljaka može se i piti kao protuupalno sredstvo za smirivanje ginekoloških problema. Čaj pijte mlak i polako.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.