Ljekovito povrće: Mrkva je žestoki borac protiv raka

Sirova mrkva može biti teška za konzumiranje, pa je treba nasjeckati je prije jela. Budući da raste u tlu, važno je skinuti vanjski sloj.

Nutrijenti koje sadrži mrkva su vitamin K, beta-karoten, folna kiselina, kalcij, krom, cink, željezo i vlakna.

Mrkva je jedan od najbogatijih prirodnih izvora beta-karotena, važnog provitamina koji se nakon konzumacije pretvara u jedan od najjačih antioksidansa u tijelu, odnosno u vitamin A.

Vitamin pomaže stanicama u borbi protiv virusa, štiti i od raka te sprečava kardiovaskularne bolesti. Sudjeluje i u procesima proizvodnje očnog pigmenta, dobro je poznato da je mrkva dobra za vid.

U mrkvi se nalazi i vitamin K, koji ima utjecaj na zgrušavanje krvi i zacjeljivanje rana. Vlakna pomažu probavu, a sprečavaju i rak debelog crijeva.

Vlakna i krom, koji se nalaze u ovom zdravom korjenastom povrću, igraju važnu ulogu u stabilizaciji šećera. Ova kombinacija je osobito važna kad je u pitanju napad gladi i kontrola dijabetesa.

Slatka i sočna, mrkva je iznimno bogata antioksidansima, vitaminima i vlaknima. 100 grama mrkve sadrži samo 41 kaloriju te zanemarive količine masti.

Mrkva je izuzetno bogat izvor vitamina A i karotena. 100 grama svježe mrkve sadrži 8.285 mikrograma beta-karotena i 16.706 jedinica vitamina A. Istraživanja su pokazala da flavonoidni spojevi u mrkvi pomažu u sprečavanju raka kože, pluća i usne šupljine.

Karoten se pretvara u vitamin A u jetri. Beta-karoten je glavni karoten koji sadrži to povrće. Beta-karoten je jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidansa koji štite organizam od štetnog utjecaja slobodnih radikala.

Osim toga, ima sve funkcije vitamina A, a najvažniji su: održavanje zdravog vida, održavanje reproduktivnog zdravlja (proizvodnja spermija), održavanje epitela, rast i pravilan razvoj.

Mrkva je bogata falkarinolom. To je prirodni pesticid. Znanstvena istraživanja provedena na Sveučilištu u Newcastleu na laboratorijskim životinjama, pokazala su da falkarinol u mrkvi može pomoći u borbi protiv raka.

Svježa mrkva sadrži i određenu količinu vitamina C, odnosno oko devet posto preporučenog dnevnog unosa. Vitamin C je antioksidans topiv u vodi, koji pomaže tijelu da održi zdravlje vezivnog tkiva, zubi i desni. Njegova antioksidativna svojstva pomažu tijelu da se zaštiti od bolesti i raka.

Sadrži i solidnu količinu vitamina B, kao što je folna kiselina, vitamin B6 (piridoksin), tiamin i pantotenska kiselina. Ove tvari su važne jer djeluju kao kofaktori enzima u metaboličkim procesima u tijelu.

Mrkva sadrži zdravu količinu minerala, uključujući bakar, kalcij, kalij, mangan i fosfor. Kalij je važan dio stanica i tjelesnih tekućina te čuva srce neutralizirajući učinak natrija. 

Sok od mrkve

Za ukusan i zdrav napitak treba vam osam oguljenih i nasjeckanih mrkvi, četiri narezane zelene jabuke i malo svježeg đumbira.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.