LJUDI ZANEMARUJU OVE SIMPTOME KOJI DOVODE DO OZBILJNE BOLESTI: Podmukli su i liče na PREHLADU, a RAZARAJU ovaj ORGAN

Sadržaj masti kod zdrave jetre je minimalan ili on uopšte ne postoji. Međutim, ukoliko je udeo masti u jetri veći od pet odsto može se reći da imate steatozu jetre, tj. bolest masne jetre. U većini slučajeva, masna jetra ne stvara ozbiljnije komplikacije, ali ukoliko se zanemari, može dovesti do ozbiljnih oštećenja jetre.

Masna jetra ili steatoza jetre predstavlja učestalo zdravstveno oboljenje (oko 20 odsto populacije ima pomenuti problem), koje podrazumeva nakupljanje viška masti u jetri. Ova pojava se dešava kada jetra nije u stanju da razloži i preradi višak masti (najčešće triglicerida), pa se one nakupljaju u vidu kapljica u njenim ćelijama hepatocitima. Taloženjem masti, vremenom dolazi do ometanja funkcija jetre i pojave bolesti masne jetre.

Simptomi masne jetre

Takođe, velika količina masti nataložena u hepatocitima jetre povećava rizik od pojave ozbiljnih zdravstvenih problema (dijabetes, hipertenzija, bolesti bubrega, razvoj srčanih problema itd.). Masnoća u jetri ne mora nužno da znači da će organizam razviti bolest masne jetre, čak i rani stadijumi ove bolesti neće dovesti do pojave tegoba. Međutim, ukoliko se adekvatno ne reaguje i ne prepozna, oboljenje može napredovati i dovesti do ozbiljnih oštećenja jetre, otkazivanje jetre, ciroze i karcinoma jetre.

Koji su simptomi masne jetre?

Oboljenje masne jetre u početnom stadijumu uglavnom se javlja bez simptoma i tegoba. Tek sa pogoršavanjem i progresijom bolesti, simptomi postaju izraženi, kada je neophodno što pre reagovati. Simptomi masne jetre se mogu javiti kao krajnje nespecifični:

malaksalost
vrtoglavica
umor
bol ili nelagodnost ispod desnog rebarnog luka
nadutost i otečenost u predelu abdomena
smanjen apetit
pojava žutice
svrab kože
crveni dlanovi
visoka temperatura
Koja je najbolja ishrana za masnu jetru?

Zdrava ishrana bazirana na izbalansiranom unosu raznovrsnih, svežih namirnica najbolji je „recept“ kvalitetnog načina života. Prilikom dijagnoze masne jetre, ukoliko ste gojazni, potrebno je postepeno mršaviti, a potom i održavati optimalnu telesnu težinu. Ishrana bi trebalo da se zasniva na:

unosu voća i povrća

unosu hrane bogate vlaknima (mahunarke, integralne žitarice)

unosu nemasnih proteina (riba, piletina, tofu)

smanjenoj konzumaciji pića i hrane sa visokim sadržajem šećera, soli, veštačkih zaslađivača i masnoća)

obaveznom prestanku konzumiranja alkohola

(Espreso/srecnarepublika/prenela T.M.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.