Loše navike koje uništavaju dobar san

Nesanica je dakle ozbiljan problem. Pazite stoga da je ne biste nepotrebno izazvali provodeći neke učestale loše navike. Primjerice ove:

Ne držite se termina
 
Tijelo voli rutinu, zato poduzmite sve da biste održali svoj raspored spavanja, osobito preko vikenda. Ako je vaše vrijeme za spavanje podložno čestim promjenama, pa jednu večer krećete na spavanje u 23 sata, a drugu oko jedan iza ponoći, um vam neće biti dobro odmoren ni pripremljen za sljedeći radni dan.
 
Knjige u krevetu
 
Čitanje prije spavanja je čest običaj. Problem je što se tijelo navikne na ovu rutinu pa neće ići na spavanje dok ne pročitate par poglavlja. Bolje je stoga čitati na udobnom kauču ili fotelji pokraj prozora. Krevet neka bude zona slobodna samo za spavanje i seksualne aktivnosti.
 
Bljesak s kompjuterskog ekrana
 
Svjetlo sa zaslona računala stimulira mozak. Osim toga, informacije i poruke koje ste pročitali prije spavanja mogu vas razbuditi. Izbjegavajte kasnonoćno surfanje i isključite računalo. Dajte si vremena da se lagano opustite, bez elektronike.
 
Škrtarenje na kupnji kvalitetnog kreveta
 
Dobar madrac i kvalitetan krevet će vas koštati, ali to je uvijek dobro utrošen novac. Pristojan madrac omogućit će pravo noćno opuštanje i miran san. Isto vrijedi i za kvalitetu posteljinu i jastuke. Ako spavate na leđima ili trbuhu, odlučite se za mekani jastuk. No, kupite čvršći jastuk ako spavate na boku.
 
Svjetlo na elektronskom alarmnom satu
 
I sjaj vaše budilice može uznemiriti mozak dok pokušavate spavati. Idealni uvjeti za spavanje zahtjevaju što tamniju sobu. Blokirajte svjetlo knjigom ili razmislite o kupnji budilice koja ne svijetli.
 
Brojite ovce
 
Ako ne možete zaspati, beskorisno je ostati u krevetu. Posebno ne ako pokušavate zaspati duže od 30 minuta. Stručnjaci sugeriraju da umjesto toga nešto radite – čitate ili gledate TV (ali ne iz kreveta). I prije nego što to mislite, umorit ćete se i puzeći vratiti u krevet.
 
Vježbate prije spavanja
 
Tjelovježba će vas držati u pripravnosti satima. Zato nije mudro vježbati tri sata prije nego legnete u krevet. Intenzivna fizička aktivnost podiže tjelesnu temperaturu i razinu energije pa prekida miran prelaz u san.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.