Mađarska dovršila ogradu na granici s Hrvatskom

Mađarska je u potpunosti postavila bodljikavu žicu na granici sa Hrvatskom u dužini od 41 kilometar, u pokušaju da zaustavili priljev izbjeglica u zemlju, priopćilo je tamošnje Ministarstvo obrane.

“Zaštitna ograda kompletirana je sinoć”, rekao je predstavnik Ministarstva Atila Kovacs za AFP.

Preostalih 330 kilometara granice između Mađarske i Hrvatske ide duž rijeke Drave koju je teško prijeći, napominje AFP, kako prenosi Tanjug.

Migranti i izbjeglice u međuvremenu i dalje pristižu u Tovarnik, mjesto na hrvatsko-srbijanskoj granici odakle se dalje prevoze autobusima i vlakovima.

Iz Srbije u Hrvatsku migranti ulaze u skupinama kroz polja i kukuruzišta, a policija ih pokušava prikupiti te ih se policijskih kombijima prevozi u samo mjesto Tovarnik gdje čekaju na prijevoz daljnje odredište.

Nema službenih podataka koliko je migranata tijekom noći i ranog jutra ušlo u Hrvatsku iz Srbije preko Tovarnika. Tijekom petka na područje Tovarnika i Iloka pristiglo je nešto više od 3500 ljudi od kojih je najveći broj u Hrvatsku ušao upravo preko Tovarnika.

U Tovarniku 2.500 izbjeglica

U Tovarniku je jutros još 2.500 izbjeglica, rekao je u subotu ujutro u Belom Manastiru ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Na drugom kraju zemlje, izbjeglice koji od petka čekaju na graničnom prijelazu Harmica slovenska je policija u subotu ujutro počela puštati preko granice i autobusima prebacivati u Brežice na registraciju.

Preko granice su prvo puštene obitelji s manjom djecom koje su odvedene u dva autobusa. Po procjeni STA na mostu na granici je oko 100 osoba te još stotinu s hrvatske strane granice.

Istovremeno, mađarsko ministarstvo obrane pozvalo je na mobilizaciju vojne rezerviste kako bi pomogli u kontroli izbjegličke krize, objavili su u subotu mađarski mediji koji prenose da se broj migranata koji stižu u Mađarsku značajno povećao.

Ministar obrane tu je odluku donio na zahtjev načelnika glavnog stožera mađarske vojske. Pričuvni će sastav biti razmješten u vojarne koje su se ispraznile nakon što je vojska upućena na granice, ali će ih se upućivati i na druge zadaće.

Orbanov pomoćnik: Blokada Hrvatske prema Schengenu

Prema ravantelju odjela za granice u mađarskoj policiji Laszlu Balazsu iz Hrvatske je u Mađarsku do sada ušlo 7993 migranata.

Pomoćnik premijera Viktora Orbana Antal Rogan najavio je da će zbog hrvatskog postupanja u migrantskoj krizi Mađarska blokirati hrvatsko pridruživanje Schengenu.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sinoć je nakon sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima ocijenila stanje na terenu gorim nego se mislilo i izrazila mišljenje da će biti neizbježan angažman Hrvatske vojske.

“Pozivam predsjednika Vlade da dođe na područje Tovarnika, da se uvjeri kakvo je stanje, da se poduzmu daljnje mjere kako bi se stanje stabiliziralo, jer mi ne možemo apsorbirati veći broj migranata na ovom području dok se ne riješi pitanje njihova tranzita negdje drugdje. U naredna dva dana očekuje se dolazak još oko 40.000 ljudi”, rekla je hrvatska predsjednica u petak nakon sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije održane u Vinkovcima.

“Poslušala sam kakvo je stanje na terenu i ono je puno gore nego što mislimo. Pristižu tisuće i tisuće izbjeglica, u Tovarniku ima deset puta više migranata nego lokalnog stanovništva”, kazala je Grabar-Kitarović i dodala da se treba dogovoriti i vidjeti koje će biti sljedeće mjere.

Predsjednica smatra da je neizbježan angažman Hrvatske vojske i naglasila da ne misli samo na uključivanje vojske duž granice, nego u cijelome području.

Kitarović: Želimo pomoći, ali i zaštititi građane

“Sjetimo se poplava u Gunji, bez oružanih snaga teško se moglo odgovoriti na tu prirodnu katastrofu. Sada je riječ o ljudima za koje se treba pobrinuti, kao i za niz logističkih pitanja”, istaknula je predsjednica, dodavši da najprije treba “uvesti red na terenu, ne samo kontrolu nad granicom, nego i kontrolu nad ljudima”.

Hrvatska predsjednica je navela da migranti nekontrolirano idu iz naselja u naselje.

“Doista želimo svima pomoći, ali prije svega želimo zaštititi građane, osigurati svima uvjete za normalan život, kao i stabilnost hrvatske države”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović nakon sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije.

Grabar-Kitarović ocijenila je također da je izbjeglička kriza u Osječko-baranjskoj županiji trenutačno pod kontrolom, zahvaljujući tome što je zaustavljen priljev migranata preko granice, ali da zbivanja pokazuju kako Hrvatskoj definitivno treba sustav domovinske sigurnosti.

Nakon sastanka s članovima županijskog stožera Zaštite i spašavanja Grabar-Kitarović je naglasila da postoji problem nedostatka komunikacije i koordinacije onoga što se radi na terenu, što dokazuje potrebu sustavnog pristupa tom pitanju, ne samo na političkoj, već i na logističkoj razini, kako bi se organizirale sve aktivnosti.

“Nadam se da će se taj sustav uspostaviti što je moguće prije, jer je potrebno jedno koordinacijsko tijelo, koje će koordinirati aktivnosti na područjima kretanja migranata. Hrvatskoj definitivno treba sustav domovinske sigurnosti”, poručila je predsjednica.

U Hrvatsku stiglo više od 14.000 izbjeglica

Ocijenila je da je Hrvatska i u ovom slučaju pokazala humanu stranu, kao i u vrijeme Domovinskog rata ili rata u BiH, ističući da Hrvatska u ovom slučaju nije zemlja prvog prihvata.

“Srbija je država koja je klasificirana kao sigurna zemlja i nema potrebe da tisuće migranata dnevno prelaze u Hrvatsku, jer mi to ne možemo apsorbirati. Moramo osigurati sigurnost naših građana i stabilnost države”, kazala je hrvatska predsjednica, dodajući da se Hrvatska sučeljava s činjenicom da dugoročno ne može brinuti o velikom broju migranata.

Ako se njihov broj u Hrvatskoj bude povećavao, a istodobno se ne budu odlazili u druge države, onda se suočavamo s krizom koju nećemo tako lako riješiti”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Hrvatska je u petak zatvorila sedam graničnih prijelaza sa Srbijom, a na njezin teritorij je ušlo više od 14.000 izbjeglica.

Hrvatska je u petak počela prevoziti izbjeglice prma mađarskoj granici, dok su ih Mađari nakon toga počeli preusmjeravati prema Austriji.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je na konferenciji za novinare u Tovarniku kako je skupina od 40-ak hrvatskih policajaca zadržana prilikom praćenja vlaka s izbjeglicama koji su, nedaleko Koprivnice, ušli u Mađarsku.

Mađarska zadržala hrvatske policajce

“Formalno nisu uhićeni, već su samo zadržani, potvrdio je ministar Ostojić. Policajci su se, prema Ostojićevim riječima, nalazili u vlaku zbog održavanja javnog reda i mira. Takav je bio dogovor s mađarskom stranom, ali je taj dogovor, kako je rekao Ostojić – izigran”, javio je Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Hrvatski policajci su, nakon zadržavanja i uzimanja podataka, vraćeni u Hrvatsku. Strojovođe su bili zadržani, no i oni su se kasnije vratili u Hrvatsku.

Ostojić je istaknuo da je vlak ušao u područje prekograničnog prijelaza, te da je “situacija bila takva da smo bili uvjereni da se radi o dogovoru, a onda je to na neki način iskorišteno da se prikaže da su naoružani hrvatski policajci koji su čuvali red i mir upravo u tom vlaku povrijedili pravila”.

“Moram reći da bi to bila istina da nije bilo takvog dogovora i dobra stvar je da su oni samo zapisani, pušteni i vraćaju se nazad”, rekao je ministar Ostojić.

Prethodno je glasnogovornik mađarske Vlade Zoltan Kovacs objavio kako je “počinjeno veliko kršenje međunarodnog prava na mađarsko-hrvatskoj granici”.

“Vlak u kojem je bilo 1.000 izbjeglica i 40 naoružanih hrvatskih policajaca prešao je granicu bez dozvole”, tvrdi Kovacs.

Slovenija: Suzavcem na izbjeglice

Slovenska policija na graničnom prijelazu Harmica s hrvatske i Rogulica sa slovenske strane sinoć nešto prije 22 sata je sprejem za rastjerivanje intervenirala na najagresivniju skupinu izbjeglica koje su tražile da ih pusti preko granice.

Nakon što je policija upotrijebila sprej, došlo je do naguravanja između slovenskih policajaca i izbjeglica, no većih izgreda nije bilo.

U toj policijskoj intervenciji je uz izbjeglice spreju bilo izloženo i nekoliko aktivista, koji su se okupili na graničnom prijelazu kako bi također od Slovenije tražili da izbjeglice pusti na svoj teritorij, a poslije i dalje u sjevernu i srednju Europu.

Izbjeglicama i aktivistima koji su pošpricani sprejem pružena je liječnička pomoć. Zbog izvanredne situacije Slovenske željeznice obustavile su promet međunarodnih vlakova na graničnim prijelazima s Hrvatskom.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je na konferenciji za novinare u petak rekao kako Hrvatska više ne može podnositi toliki teret izbjeglica dok drugi okreću glavu te najavio da će početi primjena novih metoda, a to je prevoženje izbjeglica na mađarsku i slovensku granicu bez popisivanja.

Juncker ponudio pomoć

Kazao je da su izbjeglice u Hrvatsku dobrodošle, kroz Hrvatsku mogu proći i ići dalje jer je njihovo odredište sjever Europe.

Predsjednik Europske komisije (EK) Jean Claude Juncker razgovarao je telefonski u petak navečer s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem o izbjegličkoj krizi i izazovima s kojima se sučeljava hrvatska vlada i Europska unija, te pritom ponudio tehničku i logističku pomoć, priopćili su iz Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Predsjednik EK Juncker i premijer Milanović razmotrili su stanje izbjegličke krize koja je u tijeku, a posebno su razgovarali o izazovima koji se nalaze pred hrvatskom vladom, kao i Europskom unijom u cjelini, stoji u priopćenju.

Juncker je pritom potvrdio svoju osobnu podršku i ponudio tehničku i logističku pomoć Europske unije hrvatskom premijeru u vezi trenutne situacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.