Mađarska šalje dodatnih 100 vojnika u sastav KFOR-a

Mađarska namerava da sa dodatnih 100 vojnika poveća vojno prisustvo na Kosovu, tako da će u sastavu KFOR-a brojati skoro 500 pripadnika.

Povećanje broja vojnika u sastavu te međunarodne vojne misije na Kosovu nedavno je najavio madjarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je, u izjavi za mađarske medije na marginama samita NATO u Londonu, na kojem je obeleženo 70 godina postojanja Alijase, rekao i da će Madjarska uputiti i u Avganistan dodatnih 80 vojnika da bi se “borili protiv širenja ekstremističkih ideologija i nasilja u regionu”.

– Mađarska će i dalje podržavati nacionalnu bezbednost i odbrambene snage u Avganistanu sa pola miliona američkih dolara godišnje u naredne četiri godine – rekao je Sijarto, prenela je mađarska agencija MTI.

Sijarto je tom prilikom nazvao NATO najuspešnijom odbrambenom alijansom na svetu i istakao važnost njenog očuvanja, posebno sada kada, kako je ukazao, teroristi postavljaju nove izazove usvajajući nove tehnologije.

On je napomenuo i da je ilegalna imigracija, posebno na Zapadnom Balkanu, ponovo u porastu.

– To povećava pretnju koju predstavljaju terorističke organizacije – rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, talasi nekontrolisane ilegalne migracije pruža terorističkim organizacijama priliku da šire ekstremističke ideologije širom sveta.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana