Majmuni postaju pametniji s ljudskim genom

Ovo je ve─ç druga kontroverzna situacija u posljednjih pola godine u Kini, koja je povezana sa moralno sumnjivim genetskim istra┼żivanjima

Kineski istra┼żiva─Ź, koji je pobolj┼íao kognitivnu funkciju kod majmuna, tako ┼íto je u njihov mozak implantirao ljudske gene, branio je svoj eksperiment koji je podelio nau─Źnu zajednicu. Istra┼żivanje koje je vodio Institut za zoologiju Kunming u jugozapadnoj Kini, trebalo je da rasvijetli evolucioni proces koji je doveo do ljudske inteligencije, prenosi CNN.

– Veli─Źina mozga i kognitivne sposobnosti su najdramati─Źnije izmjenjene osobine kod ljudi tokom evolucije, a ipak genetski mehanizmi koji le┼że u osnovi tih ljudskih specifi─Źnih promjena ostaju nedosti┼żni – navodi se u izvje┼ítaju objavljenom 27. marta u kineskom ─Źasopisu “National Science Reviev”.

Jedan od vode─çih istra┼żiva─Źa Su Bing, rekao je da je eksperiment odobrio univerzitetski odbor za etiku.

– Tokom eksperimenta su po┼ítovane ne samo najbolje kineske i me─Ĺunarodne nau─Źne prakse, ve─ç i me─Ĺunarodni standardi za prava ┼żivotinja. Dugoro─Źno gledano, takva temeljna istra┼żivanja ─çe pru┼żiti vrijedne informacije za analizu etiologije i lije─Źenja bolesti mozga, uzrokovanih abnormalnim razvojem mozga, kao ┼íto je autizam – naveo je Su u mejlu CNN-u.

Me─Ĺutim, nau─Źnici, koji se ve─ç neko vrijeme bave eti─Źkim problemima u vezi sa genetskim eksperimentima na majmunima, smatraju da se ovo istra┼żivanje nalazi na “klizavom terenu”.

Ovo je ve─ç druga kontroverzna situacija u posljednjih pola godine u Kini, koja je povezana sa moralno sumnjivim genetskim istra┼żivanjima. U novembru 2018. odjeknula je vijest da je kineski nau─Źnik He Jiankui, prvi put u historiji, uspio da stvori genetski modifikovane bebe otporne na virus HIV-a kojim su bili zara┼żeni njihovi o─Źevi.

Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom, za koju mnogi nau─Źnici ka┼żu da je tek u po─Źetnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja i da nije prikladna za testiranje na ljudima.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐