Majmuni prepoznaju slova u riječima baš kao ljudi(VIDEO)

Ova njihova vještina otkriva kako se sposobnost čitanja više bazira na mogućnosti razlikovanja slova nego na naprednim lingvističkim sposobnostima. Barem tako tvrdi profesor Johnatan Grainger sa Univerziteta u Marseilleu.

“Kad čitamo, sve se zasniva na prepoznavanju slova, a to je vještina koju imamo od davnih dana. Identificiramo stol prema njegovim osnovnim osobinama, četiri noge na kojima je ravna ploha. Ista stvar je sa riječima. Prepoznajemo ih po njihovim komponentama, a to su slova”, rekao je Grainger za Nature.com. Grainger je svoje teze potvrdio u istraživanju koje je proveo na šest pavijana.

Na kompjuteru su im prikazivane prave riječi, kao i one koje nemaju nikakvog smisla. Pavijani su morali odabrati prave riječi, a to su i napravili tako što su dirali ekran. Kako prenosi Index, za svaki tačan razgovor nagrađeni su omiljenom hranom. U čak 75 posto slučajeva pavijani su bili u pravu te je istraživanje pokazalo da su zaista učili, a ne samo pamtili pogođene riječi.

Istraživači smatraju da su pavijani najvjerovatnije riječi prepoznavali prema redu slova u riječi. Ljudi imaju isti sistem povezivanja slova kada čitaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.