Makedonija: Zapaljena kuća Albanca

Makedonska policija angažovala je sve snage kako bi pronašla počinioce. Lokalni analitičari upozoravaju da je brzina jedan od ključnih faktora istrage, pošto međunacionalne tenzije lako mogu da prerastu u nasilje.

Grupa Makedonaca zapalila je tokom noći kuću čiji su vlasnici Albanci, javlja RTS.

Policija je do sada uspijevala da spreči sudar grupa Makedonaca i Albanaca, koje već nekoliko dana “patroliraju” raskrsnicama oko naselja Radišani. Specijalci raspoređeni oko tog naselja su bez većih problema izlazili na kraj sa tim grupama, ali su gnevni mladići uspeli da razlupaju nekoliko automobila i autobusa gradskog saobraćaja.

Opasnost od nasilja postojaće sve dok se ne rasvjetle misteriozna ubistva. Policija je u istrazi angažovala sve snage, ali za sada bez nekih dramatičnih rezultata, pa se sve nade polažu u “opel” pronađen desetak kilometara od mjesta zločina.

Kriminolozi tvrde da je makedonska policija sa mjesta zločina prikupila veliku količinu dokaznog materijala, pomoću kojeg bi se mogla rekonstruisati čistija slika okolnosti koje su dovele do tog hladnokrvnog ubistva.

Za sada, policija je uspela da “načini profil ubica”, ali identitet počinilaca tog zločina ostaje misterija. Obdukcija je pokazala da su žrtve ubijene hicima ispaljenim iz neposredne blizine u glavu i gornji dio tijela žrtava, kao i da je jedan imao prostrelne rane na nogama.

Osim prilično tanke teorije da su petoricu Makedonaca ubili Albanci sveteći se za ubistvo dvojice sunarodnika u februaru u Gostivaru, Skoplje je, za sada diskretno, nagovestilo da su motivi zločina, možda, sasvim drugačiji.

Profesorka skopske Policijske akademije Frosina Remenski rekla je da bi taj zločin mogao predstavljati odgovor mafije na policijsku akciju “Detonator”, u kojoj su, u Kočanima, uhapšene 23 osobe, koje se sumnjiče da su se, između ostalog, bavile reketiranjem, iznudom i prodajom heroina. Među uhapšenima su rođaci poslanika vladajuće koalicije.

Veliki problem za makedonsku policiju predstavlja i činjenica da za sobom vuče rep ogromnog broja neriješenih slučajeva iz prošlosti, uključujući i neke koji su, poput ovog, ozbiljno ugrožavali stabilnost Makedonije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.