Makedonska vlada pozdravlja poziv grčkog premijera

“Pozdravljamo gestu premijera Papadimosa. Ali uzdržavamo se od komentara sve dok ne prođe taj susret i dok ne vidimo kakav će biti ishod”, rečeno je iz kabineta predsjednika makedonske vlade.

Grčki premijer je u pismu makedonskom premijeru predložio da se sretnu na marginama narednog sastanka Evropskog vijeća početkom marta.

Papadimos je naveo da je Grčka riješena da nastavi i proširi politiku mira i stabilnosti u regiji, a govoreći o bilateralnim odnosima Grčke i Makedonije on je naglasio da im pridaje veliki značaj i da se nada da oni mogu biti dodatno unaprijeđeni.

Papadimos je također naveo da pitanje naziva Makedonije treba da bude riješeno konstruktivnim pregovorima pod okriljem UN-a, i da se stoga od predstojeće posjete pregovarača UN-a Matthewa Nimitza regiji očekuje da doprinese tom procesu.

“U tom smislu i u kontekstu saradnje sa zapadnim Balkanom, Grčka je uvijek aktivno i konzistentno radila na unapređenju dobrih odnosa među svim svojim susjedima”, poručio je premijer Papadimos u pismu u koje je Tanjug imao uvid.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.