Makedonski MUP objavio imena i slike uhapšenih

Protiv ove trojice podnesene su krivične prijave za terorizam, kao i protiv Fejzija Azirija (54) i Ramija Sejdija (24), koji su označeni kao pomagači, saopćio je makedonski MUP.

Oružje koje je zaplijenjeno u akciji “Monstrum” je nađeno u nekoliko objekata.

Najveća količina je pronađena kod Feride Bilali (60) iz kumanovskog sela Otlja, u čijoj kući je pronađena municija, kao i ramovi za automatsko i poluautomatsko oružje i za puškomitraljez. Kod nje su pronađene i radiostanice, maskirne uniforme, košulje, amblemi, legitimacije i album fotografija sa oznakama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), saopćio je MUP.

Oružje je pronađeno i u kući Isnija i Ramadana Asanija, oca i sina u skopskom selu Aračinovo.

Kod uhapšenog Nazifa Mehmetija (33) pronađen je pištolj, a kod Ibrahima Zajdinija (28) automatska puška, ramovi s municijom, signalni pištolj i jedna bomba kašikara.

Za još deset uhapšenih MUP je podnio poseban izvještaj Javnom tužilaštva zbog sumnje da su učestvovali u organiziranju, spremanju, izvršavanju, pomaganju i prikrivanju krivičnog djela terorizma, prenio je Tanjug.

Petorici od 20 uhapšenih koji se sumnjiče za peterostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera kod Skoplja određen je pritvor do 30 dana, izjavio je advokat Naser Raufi.

Trojica od te petorice su kasno sinoć prebačeni u istražni zatvor u Skoplju, dok su preostala dvojica u bijegu. Raufi je naveo i da se jedan od izvršilaca ubistva branio šutnjom. Istražne sudije su odredile 30 dana pritvora i još četvorici uhapšenih u policijskoj akciji “Monstrum” a osumnjičeni su za kriminal.

Najstarijoj među uhapšenima, 60-godišnjoj Feridi Bilali, u čijoj kući je pronađena najveća količina oružja iz kumanovskog sela Otlja određen je kućni pritvor zbog bolesti, a oduzet joj je pasoš.

Još desetorici uhapšenih određen je 48-satni pritvor. Tokom istrage, za dio optuženih su korištene posebne istražne mjere, bilo je praćeno njihovo kretanje i telefonski razgovori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.