MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Evo kako smanjiti potrošnju goriva i uz naše savjete uštediti i do 800 eura godišnje

Ukoliko želite smanjiti potrošnju i uštedjeti na troškovima za gorivo ovo trebate znati

Mekana noga na gasu najviše će smanjiti potrošnju goriva, kao i neki drugi detalji na koje morate paziti, ovisno o tipu automobila.

Redovno održavanje

Redovno održavanje doprinosi urednijem radu svih sklopova, pogotovo onih pogonskih. Istrošene svjećice, prljavi filter zraka, i drugi nedostaci koji se lako otklone mogu povećati potrošnju i do pola litre goriva na 100 kilometara.

Očistite automobil od nepotrebnih stvari

Mnogi u prtljažniku drže sve i svašta, što je jako loš potez jer svaki kilogram viška u vozilu povećava potrošnju. Ukoliko, na prijer, izbacite samo 20 kilograma suvišnih stvari uštedjet ćete i decilitar goriva na 100 kilometara.

Racionalno koristite klimu

U ljetnim mjesecima, rano ujutro, noću ili u drugim prilikama kad sunce nije jako a vanjska temperatura je ugodna, isključite klimu. Klima uređaj podiže potrošnju 0,3 do 0,8 l/100 km. Prosječna potrošnja najviše raste u gradu, a najmanje na autocesti.

Provjeravajte pritisak u gumama

Preniski pritisak u gumama doprinosi njihovom neravnomjernom trošenju, ali i većoj potrošnji. Zbog toga provjeravajte pritisak u gumama svakih mjesec dana. Uz neodgovarajući pritisak vaše vozilo će trošiti dva do tri decilitra goriva više na 100 km.

Koristite “štedljive” gume

Gume s niskim otporom kotrljanja, odnosno takozvani ekološki modeli guma mogu smanjiti potrošnju do 0,2 l/100 km. No, budite oprezni pri njihovoj kupovini. Takve gume najčešće imaju lošije performanse od “klasičnih” guma. Informirajte se o njihovoj kvaliteti.

Ugasite motor kad stojite

Mnogi imaju lošu naviku ostaviti upaljen motor dok stoje na parkiralištu i čekaju nekoga ili pak zagrijavaju automobil i motor prije kretanja. Motore današnjih automobila nije potrebno zagrijavati. Odustanete li od ovih loših navika, uštedjet ćete oko 0,1 l/100 km.

Skinite krovne nosače

Mnogi tokom cijele godine voze s krovnim nosačima ili pak, što je još gore, krovnim kutijama. Skinite nosače kad vam ne trebaju i vratite ih kad vam trebaju. Krovne kutije mogu potrošnju povećati čak i do dvije litre, a nosači od 0,5 litara do 1 litre na 100 kilometara.

Vozite ravnomjerno i oprezno

Držanjem većeg razmaka i predviđanjem situacija poput izmjena crvenog i zelenog svjetla vašu ćete vožnju učiniti ravnomjernijom. Rjeđe ćete usporavati i ubrzavati i tako uštedjeti i do jedne litre na 100 kilometara u gradskom prometu.

Vozite u višoj brzini

Kod nekih automobila već i pri 50 km/h možete bez problema prebaciti u petu brzinu i pritom se ugodno voziti. Zabluda je da preniski okretaji štete motoru, štoviše potpuno je suprotno. Vožnja na nižim okretajima produžuje vijek trajanja mehaničkih dijelova motora. Promijenite li način mijenjanja brzina, možete uštedjeti i više od litre goriva na 100 kilometara.

Uz ove savjete uštedite više od 800 konvertibilnih maraka na gorivo godišnje, a taj novac će sigurno dobro doći na neku pametniju investiciju, piše „Slobodna Bosna“.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook