Merkel poslala 11 uslova Srbiji: Tražimo priznanje Kosova i pasoša…

Među tih 11 uslova su i donošenje statuta zajednice srpskih opština u skladu sa prištinskim zakonima, učešće Prištine u svim regionalnim forumima, prihvatanje kosovskog pasoša na granici sa Srbijom i izgradnja zidanih objekata na prelazima.

Tu je i dogovor o pozivnom broju za Kosovo, integrisanje civilne zaštite u prištinski sistem, primjena dogovora o energetici, uklanjanje Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, zaustavljanje šverca na ilegalnim prijelazima, da Priština preuzme trafostanice “Gazivode” i “Valač” i da lokalna samouprava uđe u kosovski sistem.

U tekstu se navodi da je uz 11 njemačkih zahtjeva, iz Brisela srpskim zvaničnicima stigla čak i lista preporučenih odgovora, koji bi zadovoljili EU.


Beograd je zato, navodi list, započeo opsežnu diplomatsku akciju na mnogim adresama da bi se što prije ublažile i preformulisale briselske preporuke, te bilo otvoreno prvo poglavlje.

“Ukoliko bi Srbija ispunila sve što se traži, za šta su male šanse, evropski lideri bi već na decembraskom Evropskom samitu mogli da oroče za kraj januara zakazivanje naredne međuvladine konferencije, a na kojoj bi istovremeno bila otvorena poglavlja 32 /finansijska kontrola/ i 35 /o Kosovu/”, navodi list. 

Ali, s obzirom na tvrd stav Berlina, realnije je da otvaranje prvog poglavlja pregovora bude odgođeno do daljeg.

Ministar za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović ne vjeruje da je njemački stav uperen protiv Srbije, već smatra da je riječ o drugačijem pristupu pregovorima i da vjeruje da će se naći neko prihvatljivo rješenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.