Mesud Pezer, bh. bacač kugle i najbolji atletičar Balkana: Cilj medalja sa EP

Uspješna sezona Zeničanina Mesuda Pezera krunisana je titulom najboljeg atletičara Balkana, a ako je suditi po ambicijama 23-godišnjeg bacača kugle, još više uspjeha od njega možemo da očekujemo naredne godine, kada cilja odličje sa Evropskog prvenstva.

On je prošle sedmice dobio nagradu za najboljeg na Balkanu, a zaslužio ju je nizom dobrih rezultata.

“Prelijep je osjećaj biti proglašen za najboljeg atletičara Balkana. To je kruna sezone, koja je za mene bila veoma uspješna”, rekao je Pezer i priznao da je očekivao nagradu s obzirom na rezultate.

On je na Sokocu kuglu bacio 21,40 metara i ispisao stranice atletike u BiH oborivši rekord legendarnog Zlatana Saračević star 33 godine koji je iznosio 21,11 metara. Takođe, pobijedio je na zimskom bacačkom kupu Las Palmas u Španiji s hicem 20,69 cm. Bio je sedmi na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu, prvak je Balkana na otvorenom, a drugo mjesto ima sa Dvoranskog prvenstva Balkana.

“Obaranje rekorda BiH starog 33 godine svakako je moj najveći uspjeh ove godine, ali bilo je još dobrih rezultata i plasmana. Sve u svemu, veoma dobra sezona”, istakao je Pezer.

Ipak, sezona nije mogla da prođe bez problema.

“Najveće poteškoće imao sam zbog toga što sam mogao biti 90 dana u Šengenu i da te dane ispucam za šest mjeseci, što je meni malo, zato što treniram u Švedskoj i idem na takmičenja. Država mi nije pomogla da kao profesionalac mogu da putujem cijelu sezonu, tako da nisam mogao da treniram sa svojim trenerom u Švedskoj pred Svjetsko prvenstvo i da idem na takmičenja. To je znano uticalo i na formu i na rezultat. Ne znam da li će se nešto promijeniti sljedeće godine, ali imam brata u Švedskoj pa ću pokušati da dobijem vizu na šest mjeseci”, rekao je bh. sportista.

Pezer se priprema u Zenici za narednu sezonu, a 1. decembra kreće put Srbije, gdje će nastaviti sa treninzima.

“Zahvaljujući Slobodanu Brankoviću, direktoru Atletskog saveza Srbije, dobio sam besplatno korištenje dvorane u Beogradu, tako da ću tamo trenirati tokom decembra i do polovine januara, a onda idem u Švedsku do Svjetskog prvenstva u Birmingemu (od 1. do 4. marta)”, rekao je Pezer i o uslovima za rad u BiH i inostranstvu dodao:

“Prvo, pristup ljudi je drugačiji, tu je poštivanje prema sportisti, a o uslovima ne treba ni da pričamo. U inostranstvu su mnogo bolji, a kako sada stvari stoje, ne vidim da će se kod nas nešto bitnije promijeniti.”

Kao i uvijek Pezer ide korak po korak, najbitnije mu je da ostane zdrav i rezultati će doći. Kada je riječ o SP, kaže da je najvažnije da se plasira u finale, a onda je sve moguće, dok za Šampionat Evrope, koji će biti u avgustu, ima veća očekivanja.

“Ako budem zdrav, vjerujem da mogu do medalje na EP. To je cilj i s ozbirom na rezultate – ostvariv je”, istakao je Mesud Pezer.

21,40 metara je najbolji Pezerov i bh. rezultat u bacanju kugle.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana