Miftaraj: Najkasnije početkom septembra potvrda prvih optužnica Specijalnog suda

Direktor kosovskog Instituta za pravdu Ehat Miftaraj kaže da se početkom septembra očekuje potvrda prvih optužnica Specijalnog suda, prenosi Ljajmi.

Miftaraj je za Ekonomija onlajn rekao da sada postoji optužnica protiv aktuelnog predsednika Hašima Tačija i predsednika DPK Kadrija Veselija i da je do 24. oktobra ove godine je rok kada će sudija za prethodni postupak doneti odluku u vezi sa potvrđivanjem ili odbacivanjem te optužnice.

“Krajem ovog meseca ili početkom septembra možda ćemo imati prve potvrde optužnica ili njihovo odbacivanje. Ništa se veliko ne može dogoditi u ovoj fazi. Potvrda optužnica znači da se ide u narednu faza u kojoj glavni pretres može početi kada se odredi početak suđenja osobama čija je optužnica potvrđena”, napominje Miftaraj.

Pre nekoliko dana, potpredsednik Demokratskog saveza Kosova i gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri rekao je da se sledeće nedelje očekuje novu razvoj događaja u Specijalnom sudu čija je misija da istraži i procesuira navodne ratne zločine od strane bivših pripadnika OVK.

Inače, sud u Hagu je pet godina nakon osnivanja započeo sa upućivanjem brojnih poziva bivšim pripadnicima OVK, uključujući i bivše komandante.

Iako po zakonu traje pet godina, mandat Specijalnog suda, kako smatraju stručnjaci iz oblasti međunarodnog prava, može biti produžen čak i bez konsenzusa kosovskih vlasti.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana