Miris novog auta je otrovan?!

Najnoviji podaci američke agencije koja se bavi zaštitom okoliša, Ecology Center, pokazali su kako se u najsvježem modelu vašeg limenog ljubimca skirva najmanje 275 hemikalija!

Riječ je o sredstvima protiv zapaljenja na bazi broma, koja su povezana s rakom štitnjače, poteškoćama s učenjem i problemima s plodnošću ili pak o polivinil kloridu, hemikaliji povezanoj s problemima jetre, bubrega i plodnosti.

Ove hemikalije isparavaju iz volana, sjedala, rukohvata ili ploče, a ako se udišu u velikim koncentracijama mogu biti otrovne i negativno uticati na zdravlje. Ecology Center svake godine analizira hemijski sastav hemikalija koje isparavaju iz novih automobila, a među 200 ovogodišnjih modela najgore su ocjene dobili Mitsubishi Outlander Sport iz 2011. godine i Chrysler 200 SC iste “generacije”.

Primjerice, Mitsubishi je imao hemikalije koje se koriste protiv zapaljenja na bazi broma i antimona u sjedalima, kožne presvlake tretirane kromom ili olovni ispun sjedala.

“S obzirom da ove hemikalije nisu regulirane, potrošači nisu ni svjesni opasnosti s kojima su suočeni. Naše testiranje ima namjeru otkriti te opasnosti i ohrabriti proizvođače da koriste sigurnije alternative”, izjavio je Jeff Gearhart.

“Sve što su rekli jest – postoji 200-njak sastojaka u novom automobilu – pazite se. Neke od njih su povezane s bolestima štitnjače, plodnošću ili drugih tegobama, no to su sve hipotetski scenariji jer, prvo: ne znamo je li to sigurno; i drugo: ne znamo kojoj koncentraciji trebate biti izloženi”, komentirao je studiju Dr. Raed Dweik koji se također bavi zaštitom okoliša.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.