Mjesec mart najhladniji u Evropi u posljednjih 100 godina

Mart je u većem dijelu našeg kontinenta bio osjetno hladniji od prosjeka.

Najhladnije je bilo u dijelovima srednje i sjeveroistočne Evrope, gdje je srednja mjesečna temperatura bila i za više od 5 stepeni niža od dugogodišnjeg prosjeka. U ostatku navedenog područja mart je bio za 3 do 5 stepeni hladniji od prosjeka. U južnom dijelu srednje Evrope, na većem dijelu Pirinejskog poluotoka, sjeveru Italije, mart je bio od 1 do 3 stepena hladniji od prosjeka. Tako je bilo i u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti naše zemlje, javlja Crometeo.

Topliji mart su imali jugoistočni krajevi kontinenta i krajnji južni dijelovi Sredozemlja.

Mart 2013. je u Njemačkoj s prosječnom temperaturom od 0.2 stepeni jedan od šest najhladnijih martova od 1881. godine. Na 40 meteoroloških postaja su mjerene rekordno niske temperature u drugoj trećini mjeseca, dok je također na 40 postaja mjerena rekordno niska temperatura na kraju mjeseca.

U Velikoj  Britaniji je ožujak sa srednjom temperaturom od 2.2 stupnja bio za 3.3 stepeni hladniji od prosjeka (1961.-1990.).  Bio je to drugi najhladniji mart od 1910. godine (izjednačen s martom 1947. godine). Hladniji je bio samo iz 1962. godine sa srednjom temperaturom od 1.9 stepeni. Mart je u Velikoj Britaniji bio hladniji od sva tri zimska mjeseca (decembar, januar i februar). To se zadnji puta dogodilo 1975. godine.

Mart je bio sušan u hladnijim dijelovima kontinenta, a to se osobito odnosi na krajeve uz Baltičko more, te veći dio srednje Europe. Najviše oborina je po količini (više od 400 litara) palo na području Crne Gore, a te su oborine na većini postaja u  Crnoj Gori bile rekordne.

Velike količine oborina (i dvostruko više od prosjeka) pale su na Pirinejskom poluotoku,  jugu Francuske,  u većem dijelu Italije, Balkanskom poluotoku, te u Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Ukrajini.

Najviše padavina u odnosu na prosjek (i više od četverostruke prosječne količine) palo je na većem dijelu Pirinejskog poluotoka, na mediteranskoj granici Italije i Francuske, dijelu Korzike te na sjeveroistoku Mađarske i sjeverozapadu Rumunjske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.