Moguć model dvije Njemačke: Promjena forme briselskog dijaloga

Međunarodni zvaničnici najavili su da će nakon lokalnih izbora na Kosovu, briselski dijalog između Beograda i Prištine nastaviti u izmjenjenoj formi.

Prema informacijama koje je objavio dnevnik Tribuna, nakon što je iscrpljena prvobitna lista tema, razgovori će se ubuduće nastaviti o suživotu po modelu dvije Njemačke

Naredni sastanak dvojice premijera će se održati nakon lokalnih izbora na Kosovu i konsolidacije zajednice opština sa srpskom većinom, čime će početi proces okončanja tog nivoa dijaloga, objavio je dnevnik pozivajući se na diplomatske izvore.

Prema tim izvorima, rješavanje problema sjevera Kosova, gdje su Srbi većina, omogućiće da se pređe na razgovore o suživotu na principima dvije Njemačke.

“Novi dijalog bi se održavao uz posredovanje istaknutog zapadnog diplomate koji bi mandat za to dobio od država koje su priznale nezavisnost Kosova”, navodi Tribuna.

“Način na koji će Kosovo biti predstavljeno u Ujedinjenim nacijama, učlanjenje u druge političke, ekonomske, sportske i kulturne organizacije, rješavanje pitanja nestalih, kao i brojnih ekonomskih pitanja teme su koje treba definisati u dijalogu drugačijeg nivoa”, precizirao je neimenovani međunarodni zvaničnik.

Razlog za promjenu formata dijaloga je taj što je EU neutralna prema statusu Kosova što, prema tom izvoru, onemogućava Uniju da insistira na modelu dvije Njemačke.

U slučaju primjene modela dvije Njemačke, Srbija ne bi bila u obavezi da formalno prizna nezavisnost Kosova, ali bi bila u obavezi da prizna teritorijalni integritet i nepovredivost granica svoje nekadašnje pokrajine, dok bi se obije strane obavezale na primjenu principa Povelje UN u međusobnim odnosima. Kosovu bi se, u tom slučaju, otvorila vrata članstva u svim međunarodnim organizacijama uključujući i Ujedinjene nacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.